Wednesday, September 7, 2011

CINEMA VERITE

Pogledao sam HBO film CINEMA VERITE koji su snimili Shari Springer Berman i Robert Pulcini. Reč je o izvanrednoj priči o prvoj američkoj reality emisiji i prvoj porodici koja je podvrgnuta ovakvom programu.

U vreme kada je televizija još uvek imala nivo, prva reality emisija proistekla je iz radikalne ideje dokumentariste Gilberta Craiga da snimi životne navike i rituale jedne uzorne američke porodice i da to bude dokumentarni film i obrazovna serija za kanal PBS. Ekipu su činili mladi filmmejkeri koji će kasnije osvojiti oskare koje je zanimalo da snimaju "cinema verite". Dakle, prvi reality program je nastao iz motiva koji su potpuno drugačiji od onih koji se danas susreću.

Međutim, tokom rada se ispostavilo da Gilbert neće prezati ni od pokušaja da svojim spletkama gurne porodicu preko ivice ne bi li proizveo dramu koja je potrebna da bi se obezbedilo finansiranje za samu emisiju, a ruku na srce porodica je imala svoj can of worms koji je čekao da bude otvoren i do toga je i došlo upravo u toku snimanja ovog dokumentarca.

Glumačku ekipu predvode Diane Lane, koja je odavno sazrela u pravog MILFa i verujem da ima Mehov sertifikat, Tim Robbins, James Gandolfini i Patrick Fugit koji nije uspeo da isprati meteorski uspeh ALMOST FAMOUS ali je postao sasvim upotrebljiv glumac. Oni uspevaju da celoj priči donesu vrlo efektan izraz i da odbrane svoje likove čak i kada su neki njihovi postupci prilično neodbranjivi.

Berman i Pulcini vrlo lepo rekonstruišu epohu i imaju nekoliko izvanrednih rešeja kada postavljaju odnos između dokumentarnog i igranog materijala, između snimaka pravih ličnosti i glumaca koji su ih pretvorili u dramske likove, a rekonstrukciji epohe doprinosi i vrlo vešta fotografija brazilskog DPa Alfonso Beatoa.

CINEMA VERITE je stoga zaista jedan od bitnijih televizijskih događaja 2011. godine i mislim da je to film koji će upravo baš zaživeti kao bitan topical deo repertoara svake ozbilnije televizije.

No comments:

Post a Comment