Tuesday, January 23, 2007

BUNNY LAKE IS MISSING

Pogledao sam pola filma GOOD SHEPHERD Roberta De Nira, courtesy of Ginger i za to mi je bilo potrebno oko četiri dana, a nadam se da ću u sledeća četiri pogledati i ostatak.

Ova parafraza istorije nastanka CIAe je De Nirova varijanta BALKANSKIH PRAVILA, film-freska o tajnoj službi koja je obeležila kako istoriju tako i pop kulturu.

Problem filma je u tome što nije naročito zanimljiv, no videću kako će se razvijati u drugih sat i po.

Podsetio sam se filma BUNNY LAKE IS MISSING Otta Premingera, courtesy of Kunac,koji je inače nedavno rimejkovan kod nas pod nazivom JUG JUGOISTOK.

BUNNY LAKE je crno-bela okosnica iracionalne struje trilera koja će svoje vrhunce dostići u Italiji s jedna i radu Briana De Palma s druge strane. U ovom filmu su spojene Hitchcockove emocije straha, sa ekspresionističkim doživljajem psihologije i prilično boemskom iracionalnošću karaktera.

Uostalom, Premingerov film je iracionalna prerada Hitchcockovskog motiva "dame u vozu" koji je već prethodno bivao realizovan, i negde se već tu moći da se prepozna matrica oslanjanja na Hitchove klasike koja će uslediti kod De Palme i inih autora.

Preminger sve uvija u pregledan, pismen, jasan filmski iskaz, koji apsolutno nije anahron iako je prošlo toliko godina. Ako bi u toj samoj filmskoj uobličenosti priče nešto izdvojio, to su kadar-sekvence, koje će potom biti karakteristične za Argenta i De Palmu.

U svakom slučaju, BUNNY LAKE IS MISSING je nesumnjiv klasik koji potvrđuje svoj kultni status, ali u odnosu na koji ni rimejk neće biti blasfemija pošto je reč o svedenom materijalu koji poziva na višestruka tumačenja.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment