Sunday, October 16, 2022

LAST WOMAN ON EARTH

Pre 62 godine, realizovan je prvi celovečernji film po scenariju Roberta Townea i bio je to Cormanov THE LAST WOMAN ON EARTH. 

Corman u ovom filmu počinje furiozno, u periodu kada mladi advokat prati lasvegaskog privrednog kriminalca i njegovu žensku tokom ekskurzije u Portoriku i pokušava nekako da iznese probleme svom klijentu. Kada njih troje odu na ronjenje i izrone nazad u svet u kom su svi umrli od naglog nestanka kiseonika kreće manje zanimljiva tenzija između advokata, mahinatora i žene.

U uvodnom delu, Corman pokazuje da je upoznat sa svim mogućim tada aktuelnim zahvatima. U nekim situacijama koristi ekstremne uglove snimanja, kao da je mladi sineasta iz Francuske ili Jugoslavije koji je pre samo par dana gledao neki novotalasovski film. Kasnije, ima manje žara, i prosto krećemo se ipak čudnom ničijom zemljom veoma niskobudžetnog niskobudžetnog filma, socijalne kritike i studije karaktera.

Materijala u scenariju ima, ali sa manje elemenata, Corman nekako ne uspeva da se pomiri sa time da je glavni fokus na psihološkoj drami.

Gledano po onome što znamo da film sa dva muškarca u konfliktu oko žene može biti, ovaj film zaslužuje * * ali imajući u vidu kontekst, olakšavajuće okolnosti ga guraju i do * * *

No comments:

Post a Comment