Tuesday, October 18, 2022

THE TERROR

THE TERROR je kultni Cormanov film koji se smatra pridruženim članom njegovog ciklusa po Edgaru Allanu Poeu, snimljen na setu RAVENa koji se razmontiravao dok je Boris Karloff za tri četiri dana snimio svoju rolu, da bi svoj doprinos kasnije kao reditelji dali Francis Ford Coppola, Monte Hellman i sam Jack Nicholson koji je režirao poslednji dan kad poplava (a ne požar kao inače kod Cormana) ruši set.

THE TERROR imajući u vidu opštu improvizaciju uopšte nije nezanimljiv film. Dešava se na Baltiku početkom devetnaestog veka kada francuski oficir iz napoleonskih ratova dospeva u dvorac u kom se javljaju spektralne pojave i oko kog se muvaju razne sumnjive osobe.

Tu naravno nastupa romansa između oficira i mlade mrtve žene koja luta kao duh, nastupaju konflikti sa lojalnim slugom i starim grofom, ali sve je izvedeno sa priličnim ubeđenjeim i zanimljivo je gledati to i šezdesetak godina posle nastanka.

Činjenica da su se ovde filmmakeri potekli iz kontrakulture dohvatili ostataka i odlučili da se kroz to dokažu daje celom procesu posebnu energiju.

Ovaj film se uklapa u Cormanov ciklus o Poeu, i ništa mu ne fali uprkos neobičnim okolnostima nastanka i haotičnog autorstva na niskom kormanovskom budžetu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment