Tuesday, October 25, 2022

THE BORDER

THE BORDER je film koji sam gledao pre bukvalno trideset godina i sada sam ga reprizirao. 

Naravno, sećanja su dosta izbledela mada nekih scena sam se setio. Isto tako zanimljivo je da su me upečatljive scene iz sećanja dovele do toga da zaplet filma nekako percipiram drugačije nego što on zapravo stoji inače u filmu.

Jack Nicholson igra graničara koji generalno sagledava posao kao način da životari na državnim jaslama. Kad se preseli sa svojom rasipnom ali trofejnom suprugom u Teksas, na granicu sa Meksikom, obim siromaštva i ljudske tragedije ga natera da iskorači iz "zone komfora" i uđe u direktan sukob sa kolegama sa kojima se taman ušemio u jednu koruptivnu aktivnost sa ilegalnim imigrantima.

Postoje razne teorije ko bi ovaj film bolje snimio, da li Sam Peckinpah koji je sa jednim od scenarista ovog filma Walon Greenom snimio WILD BUNCH ili Walter Hill koji je sa drugim radio EXTREME PREJUDICE, ali Tony Richardson kao prestige director koji je zasijao mlad sa TOM JONESom i od toga se nikada nije nikada oporavio, pravi priču širokog zahvata koja je istovremeno i melodrama o platonskoj ljubavi graničara i mlade emigrantkinje sa malim detetom, i socijalne drame o slabo plaćenom državnom zaposleniku koji se pruža preko gubera i konačno o Americi koja živi od parazitiranja na ilegalnom doseljavanju radne snage.

Tony Richardson ne svodi ovu priču na triler iako se ona razrešava vatrenim obračunom i ima nekoliko suspense scena. Međutim, generalna direkcija je ipak jedna malo šira slika od čisto žanrovske. I u tom pogledu, Richardson daje više prostora mnogim  nežanrovskim scenama, što mi ne smeta.

Kada krenu obračuni, oseća se da Richardson nije verziran reditelj ali to je na nivou. Fotografija Rica Waitea je na visokoj estetizaciji i gradi sjajnu atmosferu. Najveći problem je muzika Ry Coodera koja se previše oslanja na songove i onda samim tim gura pojedine scene u nekakve formate montažnih sekvenci ili celina unutar celine.

Srećom, taj problem muzike nije dominantan, pre bi se moglo reći da limitira puni izraz filma, i da bi skor u drugom formatu bio prikladniji.

THE BORDER nije naročito dobro prošao kad je izašao ali to je dobar film, odlično glumljen, atmosferičan, dosta solidno izveden. Da li bi u rukama drugog reditelja bio bolji jeste tema za diskusija ali i ovakav kakav je uopšte nije zanemarljiv.

* * * / * * * * 

No comments:

Post a Comment