Thursday, September 22, 2016

THE PURGE: ELECTION YEAR

Dok čekamo nastanak hrvatskog exploitation filma PURGER u kome se prikazuje jedna noć u godini kada je u Zagrebu legalno ubiti Srbina, pogledao sam THE PURGE: ELECTION YEAR Jamesa DeMonaca, treći deo ove interesantne franšize koja je ostvarila napredak u drugom delu te uprkos tome što u nekim aspektima stagnira u trećem, postoje važni elementi u kojima napreduje. Određena stagnacija javlja se jednim delom u tome što Frank Grillo pokazuje znake zamora kao glavni junak serijala, a DeMonaco ne može tačno da se odluči između napete akcije i deliričnog krvoprolića, pa film luta između ta dva pristupa obračunima. Ipak, te dve krize ne remete vrlo pvooljan utisak koji proističe iz toga što je ELECTION YEAR uzoran pulp koji sada i eksplicitno zauzima svoje mesto u američkom društvenom dijalogu. 

Film je naime smešten u izbornoj godini, kao što izlazi u izbornoj godini i tema izbora je ideja da se ukine Purge koju zastupa kandidatkinja koja je preživela masakr svoje porodice tokom jednog od prvih. Protiv nje je ceo estavlišment, predvođen dekadentnim konzervativcima, izopačenim klerikalcima i nazi plaćenicima.

Analogija između heroine-kandidatkinje i poludelih desničara naravno može se na prvu loptu čitati kao odnos Hilary i Trumpa. I to jeste jedan ugao. Međutim, heroina je kandidatkinja koja dolazi izvan establišmenta, nema nikakvu zaleđinu u sistemu i ono što ona treba da donese sugeriše reformu sistema koja je dominantnim političkim silama neprihvatljiva, a to svakako onda nije Hillary i pre liči na Trumpa ili ponajpre Sandersa.

DeMonaco je dakle zamutio situaciju i do kraja filma ostaje pitanje koliko je ideološki kredo ovog filma konzistentan ali nesumnjivo jeste provokativan i u principu ovo je školski primer ortodoksnog pulpa koji pokazuje da je svestan svoje ideološke potencije.

Taj elexploitation momenat je vrlo zanimljiv i ako imamo u vidu da se ovaj film morao pripremati i snimati neko vreme, DeMonaco pokazuje  solidan dar anticipacije političkih dešavanja. 

Glumačka podela nije bazirana na zvezdama, ali tu ima glumaca koji su nam intimno dragi, recimo Kyle Secor iz HOMICIDEa čija svaka nova uloga raduje. Ipak, kad je reč o zanatu, svi članovi podele pokazuju punu funkcionalnost.

ELECTION YEAR je odličan primer nastavka koji čuva svežinu serijala neprekidno otkrivajući neki novi ugao iz kog se može prići konceptu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment