Tuesday, September 6, 2016

ПИКОВАЯ ДАМА: ЧЕРНЫЙ ОБРЯД

Pogledao sam ПИКОВАЯ ДАМА: ЧЕРНЫЙ ОБРЯД Svjatoslava Podgajevskog i mogu reći da sam izuzetno zadovoljan tim filmom. Reč je u ruskoj aproprijaciji Blumhouse horora i film koji nema čega da se stidi u danima LIGHTS OFFa, CONJURINGa ili novog POLTERGEISTa. Naravno, neke od ovih filmova su radili prekaljeniji reditelji (mislim na Gila Kenana, pre svih) ali Podgajevski zbilja nema ništa naročito da nauči recimo od Jamesa Wana.

Njegov film donosi tehnički izuzetno vešto realizovan haunting/ possession film smešten u urbani moskovski milje koji je fino estetizovan, i sa etno-elementom koji se javlja samo kao neki eho iz prošlosti. Nema zbora da je tradicija veštičarenja, magije i tome sličnog direkcija koja prija istočnoevropskom hororu, ali ovaj film definitivno nje folkloresploitation i najpre se nadovezuje na američki film, prebacujući samo traumatsko jezgro iz kog izvire pretnja iz puritanskih ogrešenja u kulačke korene stare Rusije.

Glumačka podela je odlična, klici su dobro izabrani i dizajnirani a glavni “odrasli” glumci su izuzetno svedeni i sugestivni u igri. Podgajevski uspeva da jako dobro održi tenziju, prikaže jednu natprirodnu priču u okolnostima savremenih vidova komunikacije i urbane alijenacije, i što je najvažnije jako dobro prepoznaje format svoje priče i format u kome treba da je ispriča.

Ovo je film koji tačno zna šta treba da pruži i sve to radi u adekvatnom obimu, i stoga stoji kao jedan od primera dobro shvaćene holivudske lekcije.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment