Sunday, September 4, 2016

KICKBOXER: VENGEANCE

Pogledao sam KICKBOXER: VENGEANCE Johna Stockwella, pokušaj da se rebootuje stari KICKBOXER serijal sa Alainom Moussijem u glavnoj ulozi. Prvbitni serijal je počeo sa Van Dammeom, da bi potom tu ulogu preuzeo Eric Roberts a za njim i drugi glumci. Elem, producenti sa Moussijem, nekadašnjim kaskaderom, misle ozbiljno i započeli su izradu cele trilogije. Van Damme preuzima ulogu mentora i u rebootu će imati konstantno pojavljivanje za razliku od prvog serijala.

Dave Bautista je producirao ovaj reboot i igra glavnog negativca, nažalost njegova uloga je svedena na ono što bi inače igrali neki kaskaderi, što je dosta bizarno ako imamo u vidu da je ovo film u kome je on sebi glumački mogao dati oduška. Kad je reč o scenama borbe, iako ne dolazi u najboljoj formi čak ni za MMA, Bautista deluje kao uverljiv protivnik Moussiju.

Međutim, na kraju priče, i po šarmu, i po borilačkim sposobnostima, Van Damme predstavlja glavni adut filma. KICKBOXER je na nivou suve akcije i toga kako je inscenirana, mogao biti prstojan akcijaš iz ove serije koja se sada snima na Tajlandu, novog “obećanoj lokaciji” za DTV, čije me otkrivanje izuzetno raduje. Pa ipak, Stockwell sve uspeva da pokvari time što ekstremno jednostavnu priču pokušava da nekako oneobiči i osveži flešbekovima, pretvarajući KICKBOXER u nepotrebno zamršenu i nejasnu celinu.

Ako tome dodamo nedopustivu grešku da Stockwell ima takav kapital kao što je Gina Carano u filmu, a nema nijednu borilačku scenu sa njom, onda je jasno da sa filmom zaista mnogo toga nije u redu.

Snimanje na Tajlandu je omogućilo da se junaci malo pobiju i na slonovima, do bude nekih lepih detalja, ali Stockwell to nije iskoristio i KICKBOXER ne deluje kao da je snimljen u postojbini ONG-BAKa i PROTECTORa. Ne koristi ni lokalni talenat u nekoj naročitoj meri.

Na nivou akcije, KICKBOXER nudi dosta gradiva, ali naprosto ne stvara dbru atnmosferu. U tim okolnostima, Moussi je na tragu da se nametne kao dobar profil za ovaj sadržaj ali to se ipak ne dešava jer samo Van Damme uspeva da se snađe u tako tretiranom prostoru. 

Paradoksalno gledao sam bolje filmove ovog tipa, sa slabijom akcijom što samo pokazuje da akcija ipak nije sama sebi svrha čak i u ovakvom DTV radu.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment