Wednesday, August 24, 2011

SECUESTRADOS

Pogledao sam SECUESTRADOS Miguel Angel Vivasa, španski home invasion triler koji je protekle sezone imao zapaženo mesto na žanrovskim festivalima. Vivasov film je zanimljiv i energičan ali suštinski ne dodaje ništa novo sada već dobro poznatom kanonu home invasion trilera. Uostalom, još od granddaddyja home invasion filma, starog DESPERATE HOURS formula je ostala manje-više ista i u međuvremenu je kod pojedinih reditelja poput Hanekea čak i parafrazirana u jednom art house ključu.

Vivasa zanima da je ponovo sprovede u delo u izvornoj, trilerskoj funkciji a njegova inovacija je više pokreta kamere, stvaranje efekta kao da je ceo film maltene iz jednog kadra sa rezovima mahom samo kad se menja ambijent, a nama je zanimljivo i to što su home invaderi etnički Albanci.

Ono gde Vivas upada u prvi problem nije suštinska neinventivnost njegove postavke jer home invasion je kako rekosmo proverena formula koja oduvek radi već odnos prema likovima. Njegovi likovi su na pola puta između tipova i karaktera. Oni su u stvari tipovi koji simuliraju da iskoračuju u karakter ali zapravo ostaju tipski. To ne bi samo po sebi bilo problem da povremeni iskoraci put karaktera ne usporavaju film.

Ipak, sa trajanjem od 81 minuta, SECUESTEROS je zaista daleko od dosadnog i mislim da u suštini radi posao onima koji ne očekuju više od rutinskog home invasion ugođaja, sa pristojnom egzekucijom i minimumom tenzije. Ipak, prava napetost se u ovom filmu teško može naći.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment