Friday, August 12, 2011

COWBOYS & ALIENS

Pogledao sam COWBOYS & ALIENS Jon Favreaua. Ako imamo u vidu koliko dugo je ovaj projekat hajpovan kao jedan od najboljih nesnimljenih propertyja, prosto je neverovatno kakav bedan rezultat je na kraju dobijen. Teško je oklevetati neki film da je najslabiji u sezoni ali od skupih ovogodišnjih blokbastera COWBOYS & ALIENS je daleko najbesmisleniji.

Pre svega, film bi bolje i poštenije bio preveden sa naslovom NEMA ZEMLJE ZA VANZEMALJCE pošto zbilja više deluje kao NO COUNTRY FOR ALIENS nego COWBOYS & ALIENS. Niti kauboji i vanzemaljci imaju neku naročitu interakciju, niti je sudbina vanzemaljaca išta različita zbog toga što su eto imali tu nepriliku da se sretnu sa vanzemaljcima.

Ako bi trebalo da definišem šta sam gledao, to je u slučaju COWBOYS & ALIENS jako teško. A za letnji blokbaster je nedopustivo da bude tako nejasan u svojim namerama. RISE OF THE APES je bio neočekivan u svojim namerama ali ovo je nešto drugo, i ovde sve što je neočekivano mahom nije dobro.

Štaviše, film se mahom bavi nekim ličnim kontemplacijama i traumama kauboja koje su od reda sve zanimljivije od onoga o čemu film zapravo govori. Naročito je ironično što je ovaj film u definisanju samog miljea na pola puta između pseudo-realističke rekonstrukcije Divljeg Zapada i vesterna kao žanra repertoarskog filma tako da taj svet naseljavaju neki kao polu-revolveraši i neki polu-desperadosi i veći deo filma samo melju.

Sa vanzemaljcima postoje tri-četiri set-piecea, po nivou zanimljivosti bukvalno u ravni nekog niskobudžetnog filma sa kojim bi neki reklamdžija pokušavao da se dokaže.

Favreau je bio tanak glumac i slab je reditelj. Potpuna je suprotnost svom kolegi i na neki način saborcu Pete Bergu i njegova kontrola nad pričom, spektaklom i svim ostalim je jako slaba. Ovaj film je upadljivo slabo vođen, a spajanje svetova vanzemaljaca i kauboja je sprovedeno loše na svim nivoima.

Činjenica da je ovaj film koštao 160 miliona zbilja zbunjuje imajuću u vidu da specijalnih efekata niti ima puno, niti su naročito kvalitetni. Što se glumaca tiče, ko se ne raduje da vidi Harrisona Forda? Ali, ne može on sve sam, ni uz najbolju volju Daniel Craiga tako da od podele na kraju mogu reći da me je ponajviše obradovao Clancy Brown koga odavno nisam gledao.

Šta su autori hteli sa ovim filmom, to je enigma za sve nas. Ako su hteli karakternu dramu zapaprenu vanzemaljcima, onda su stigli na petinu puta, a ako je ovo trebalo da bude neka zrela, sadržajna, višeslojna zabava, od toga nažalost nema ništa.

COWBOYS & ALIENS nije "glup" kao što mislilo. Problem je u tome što nije pametno na takav način prevazilaziti strah od "gluposti".

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment