Wednesday, July 22, 2009

QUAI DES ORFEVRES

Pogledao sam QUAI DES ORFEVRES Henri-Georges Cluzota, jedan od filmova ovog velikog reditelja koji se smatra klasikom. Ipak, ono što je dominantni utisak kada sam ga pogledao jeste da nije reč o naslovu koji se naročito izdvaja. Nesumnjivo, Cluzot je dobar reditelj čiji su filmovi jasni i razumljivi, a oni najbolji su napeti i upečatljivi, ipak čini se da je na realizaciji ovog filma bio angažovan samo onaj pismeni deo Cluzotove autorske ličnosti.

QUAI nije ništa više od pristojnog spoja bračne melodrame i whodunit murder mysteryje, sa junacima koji taje štošta jedni od drugih i grotesknog detektiva-njuškala koji im ne da mira. Međutim, čak ni ubistvo i tajne ispletene oko tog čina nisu dovoljne da bi ovaj film učinile izrazito zanimljivim, sve smo to već videli u noir filmovima tog vremena, i to prikazano na znatno bolji način.

Jedino što bi moglo izdvojiti ovaj Cluzotov naslov jeste utisak da je u vreme izlaska 1947. godine bio relativno moderan i efektan, ali s druge strane, sve ovo čime se on bavi u ovom filmu, do tada je manje više bilo apsolvirano, i QUAI nije pružio apsolutno ništa novo u internacionalnim okvirima te se njegov eventualni značajan može vezati za lokalne, francuske okvire.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment