Tuesday, July 28, 2009

MORTAL THOUGHTS

Reprizirao sam MORTAL THOUGHTS Alana Rudolpha, polu-indie triler sa početka devedesetih koji je bio pet project Demi Moore, i jedan od uvodnih indie filmova u kasnijem vrlo bogatom indie opusu njenog tadašnjeg supruga Bruce Willisa. Ako imamo u vidu da je Willis u tom trenutku bio u velikom usponu, tim pre njegova uloga muža siledžije oko čijeg se ubistva razvija film deluje još hrabrije.

Nominalno, MORTAL nije indie film, distribuirala ga je Columbia, čak je i zaradio solidan novac, međutim, režirao ga je Alan Rudolph, čovek sa nezavisne scene plus glumci igraju against type i to mu daje indie elemente.
Willis je i kasnije imao vrlo razvijen odnos sa Rudolphom i sam je finansirao njegov pozni film BREAKFAST OF CHAMPIONS.

MORTAL THOUGHTS je interesantan triler baziran na flešbekovima, sa preokretom koji je meni pio vodu kad sam bio klinac, premda danas mislim da ne bi, u kome okvir istrage koji okida flešbekove tek pomalo usporava radnju, reklo bi se manje nego inače, ali svakako deluje kao višak. Međutim, upravo taj okvir omogućuje ono što je osnov ove priče a to je nepouzdani narator.

Glumački stil sa dosta igranja na akcente radničke klase ima svoje korene u filmovima iz sedamdesetih, dok je Rudolphov vzuelni koncept nešto moderniji, bliži osamdesetim, pa u pojedinim scenama dolazi do nesklada između glumačke igre i njegovog vizuelnog koncepta. Ipak, nesumnjivo je da ovaj indie film ima production value major trilera svog vremena.

Štaviše, vreme izlaska ovog filma sugeriše da je ovo vrlo lako mogao biti i full major film ako imamo u vidu da su tada bili vrlo moderni trileri o odraslim ljudima i porodičnim traumama kao što su SLEEPING WITH THE ENEMY, HAND THAT ROCKS THE CRADLE, CONSENTING ADULTS... Međutim, ako pogledamo glumačku podelu, onda bi u major filmu Willis sigurno pre igrao nešto na tragu COLOR OF THE NIGHT nego kao ovde (iako je imao pre par godina sličnu rolu u filmu PERFECT STRANGERS James Foleya).

U ovom filmu je očigledno glumcima priča bila bitnija od high concepta, i otud i indie etiketa.

Kada sam uzeo da ga reprizram, očekivao sam da će mi izgledati kao vanity project koji zaslužuje da bude zaboravljen, ali nije, film je sasvim pristojan, ali ne i onoliko dobar koliko su autori mislili.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment