Friday, November 30, 2007

D-WARS

Pogledao sam D-WARS Hyung-rae Shima, courtesy of Ginger.

Posle HOSTa koji je bio pravi revival monster filma na svetskom nivou i zaista jako velikog tehnološkog napretka korejskog filma, bilo je pitanje vrem,ena kada će pokušati da svoju kompetenciju koja odavno dostiže Holivud izbace u samu holivudsku arenu i da napadnu Holivud na njegovom terenu.

D-WARS je upravo taj pokušaj. Reč je o monster spektaklu na tragu GODZILLAe, REIGN OF FIRE i sličnih monster/disaster projekata. Film je pripšreman osam godina a prošle su dve godine od snimanja, što znači da je postprodukcija bila duga, ali intenziovna, kada se sagledaju rezultati. Film je koštao 70 miliona dolara i svaki dolar se vidi na ekranu pošto je u većem delu apsolutno na nivou holivudskih filmova, naročito ako se uzme u obzior da bi holivudski film ovog tipa bio tehnički tek nešto malo bolji a koštao bi 150 miliona dolara.

Film je English-speaking i iako u sebi nosi dosta azijske mitologije, i dug fleš-bek u drevnoj Aziji, uglavnom se dešava u LA i glumi B-ekipa američkih glumaca. Podela je konceptualno slična TRANSFORMERSima, i film jako liči s tim što je sniman pre Baya.

Štaviše, film ima nekoliko sugestivnih B-faca koje podsećaju na osamdesete što je bio čak i prijatno osveženje u vreme ovih sterilnih new age podela.

Čudno je da se nisu potrudili da izuzev Roverta Forsetar privuku još nekog name actora, ako imamo na umu ko sve rtadi DTV, a ovo je ipak na kraju bio theatrical fim.

Kad je reč o priči i konceptu, D-WARS opet pati od SHIRI i PHANTOM THE SUBMARINE i TUBE problema, što je reč o žešćem rip-offu, ovog puta strukturalno je prenet TERMINATOR i spojen sa fantasy elementom zmajeva.

Mnoge kritike se obrušavaju na to kako su prilča i dijalozi glupi. Hm, nisu nešto mnogo gluplji od filmova ovog tipa inače, jedino što ih nisu pisali skupo plaćeni pisci pa onda nema tih nekih sitnih detalja kojima se tako neka postavka malo osveži, tipa nekim one-linerom i sl.

Ovaj scenario je tup ali sasvim legitiman, naročito ako imamo na umu tehjničku kompleksnost koja sama po sebi vuče jednu fiksiranost u scenariju plus činjenicu da film nisu radili Ebglish-speakeri.

Štaviše, taj besraman koncept negde i nedostaje savremenim holivudskim filmovima. D-WARS je po mnogim stvarima sličan TRANSFORMERSima, kao da je neko možda čak i čitao scenario, no u svakom slučaju, ovakvih fun lovin' projekata više nema u Holivudu izuzev narečenog Bayovog filma i mislim da je D-WARS da je imao major distributera mogao biti solidan uspeh na američkim blagajnama i u internaconalnioj areni.

U svakom slučaju, D-WARS je pokazao kako je ono što je glavni adut Holivuda a to je filmski spektakl, postao na neki način dostižan i ovaj film, iako nije naročito dobar jeste važan pošto se može tumačiti kao signal i dovoljno je zabavan i funkcionalan da odbrani ovaj koncept.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment