Monday, November 12, 2007

AMERICAN GANGSTER

Pogledao sam AMERICAN GANGSTER Ridleya Scotta.

Sigurno će se o ovom filmu pričati u danima koji dolaze, međutim, nema tu šta puno da se kaže. Reč je o jednom kompetentnom, mada suštinski neopredeljenom, polu-realističnom, polu-našminkanom pogledu na sukobe u podzemlju sedamdesetih, sa genijalnom pričom koja nije iskorišćeni ni 30% od svog potencijala, sa jako dobrim filmom sakrivenim negde unutar krajnje sterilnog tkiva koje je Scott izgradio.

Film je vrlo pitom čak i za Ridleyeve mejnstrim standarde, i samim tim ne uspeva da obuhvati zaista neverovatnu priču Frank Lucasa, nekadašnjeg šofera i telohranitelja Bumpy Johnsona koji je preuzeo njojoršku heroinsku mafiju, prevazišao Bumpyja tako što je sam postao vlasnik kartela, i prodavao duplo kvalitetniju robu za upola cene. To je zaista materija za Oliver Stonea a ne za Ridlyea i zailliana koji najviše vremena troše pokušavajući da meandriraju između Scorsesea, De Palme i Manna, a ne dostižu nijednog.

Međutim, negde mi je jasan uspeh ovog filma. On u sebi ima žanrovsku ambivalentnost starinskog storytellinga, Ridley pokušava da ispriča istinitu priču o jednom čoveku i to očigledno ume da upali na blagajnama.

AMERICAN GANGSTER u krajnjem dometu nije ništa više do Ridleyev DEPARTED.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment