Thursday, March 4, 2021

AS YOU ARE

Miles Joris-Peyrafite je veoma mlad debitovao dugometražnim filmom AS YOU ARE i reč je o zanimljivom indie treileru o dvojici mladića čiji se otac i majka upoznaju i započinju bračni život a oni u to ulaze kao njihov “miraz” iz prethodnih veza. Isprva samo drugovi, a kasnije i momci koji intimno istražuju jedan sa drugim, ubrzo ne mogu da podnesu pritisak sredine a naročito veoma konzervativnog oca jednog od njih.


Miles Joris-Peyrafite uokviruje priču u video snimcima ispitivanja posle zločina i tu nas drži u misteriji i prevarenom očekivanju oko toga kakav se to zločin dogodio i ko ga je počinio. Ali ovaj framing device je nenametljiv, i uprkos tome što ne doprinosti priči daje joj još jedan sloj koji nije bio neophodan ali nije ni suvišan.


Inscenacija i vizuelni koncept su u okvirima povišenog realizma. Miles Joris-Peyrafite uspeva da zabeleži grungy atmosferu sada već davne 1994. godine, u danima oko samoubistva Kurta Cobaina i beleži generaciju za koju je to bio prelomni događaj.


Ovo je snažan debi posle kog ne čudi da je Joris-Peyrafite dobio priliku da nastavi dalje i u još boljim uslovima.  Odabir teme, dakle mladih ljudi u centru priče i epohe koja očigledno zanima autora, dala je dobre rezultate i ovo je primer filma u kome srazmerno mlad i samim tim ipak nezreo autor daje odlične rezultate. Ipak, to je kocka koja se često i ne isplati.


U DREAMLANDu međutim, Joris-Peyrafite je otišao korak napred i iskazao se kao odličan znalac i u domenu nekih konvencionalnih fundamenata u pripovedanju. Samim tim, istorija je takođe potvrdila ovaj uspeh. 


* * * / * * * *


No comments:

Post a Comment