Wednesday, March 17, 2021

ANAYAIN TOERTENETE

U puno navrata smo gledali Mađarice koje se ponašaju kao lezbejke. Ali se istovremeno i prave da su Francuskinje.


ANYAIN TOERTENETE Aise Der i Sare Heregonics je dokumentarni film nastao sa podrkom Sorosa i njegovog Open Society fnda ali i HBOa lokalnog, i govori o dve mađarske lezbejke koje usvajaju romsku devojčicu u Orbanovoj Mađarskoj koristeći rupu u zakonu da samohrani roditelji mogu usvajati decu.


Nažalost, iako se ovde tenzija sama nameće jer one to izvode u Orbanovoj Mađarskoj, nekog naročitog sukoba niti su njih dve preterano interesantne osobe.


Naprosto, Nora i Virag više diskutuju u potencijalnim pretnjama nego što ih zaista vidimo, i one ne uspevaju da generišu dovoljnu simpatiju za svoj problem. U tom smislu, ANYAN TOERTENETE je film koji pokazuje stvarnost, i kako te stvari zaista izgledaju, a to nije baš kao igrani film.


Godard je svojevremeno rekao da je dobar dokumentarni uzbudljiv kao igrani, a ovaj to definitivno nije. On nudi neke slike koje bez sumnje jesu autentične, u par navrata otvara zanimljiva pitanja ali sve u svemu, najvrednija stvar u ovom filmu na kraju je samo dete čiji je rast oi sazrevanje pomalo zabeležno pa verujem da će na kraju samo tom detetu ovaj film jednog dana i biti vredan kao svojevrsni home video. 


* * / * * * * 


No comments:

Post a Comment