Sunday, February 28, 2021

THE POND

Zanimljiv je način kako od ZONE MRTVIH, Srbija polako postaje hub za nastanak žanrovskih filmova na engleskom, prevljenih primarno za strano tržište i kako se sada tu pojavljuju sve raznovrsnija ostvarenja.


Milan Todorović i dalje radi ortodoksni horor u već tri naslova, ali s druge strane pojavio se EDERLEZI RISING kao SF a sada i THE POND kao psihološki arty horor.


THE POND je režirao Petar Pašić čija prva dva filma nisu bila baš idealno prihvaćena, i ovo mu je debi na engleskom jeziku. I pored te činjenice bitno je naglasiti da se THE POND i bitno razlikuje od A3 i BUBICA I HEROJA po tome što je idejno sveden na jednu priču i grupu likova, i u tom pogledu je jasan, pregledan i idejno koherentan.


Pitanje je naravno da li će taj fokus proširiti prihvaćenost ovog filma, ali svakako da je to reakcija na ono što se do sada najčešće javljalo kao primedba kritike u odnosu na Pašićev rad a to je da se ne zna tačno o čemu je i za koga je neki njegov film.


THE POND je vrlo jasno smešten u milje indie arty horora, sa junakom narušene psihe i vrlo labave percepcije realnosti koji vrši neke opite u rečnom kamp naselju, mučen sećanjem na ženu koje više nema.


Publika je s druge strane upitana šta je stvarnost a šta fantazija u ovoj priči, šta je paranoja a šta stvarna percepcija moćnih ljudi u pogledu ispitivanja i stanja glavnog junaka.


Scenario se idejno dosta oslaća na magijski realizam koji je kod nas iz latinoameričke proze rado prenet, i svoje SF zamisli, ovaj film crpi pre iz “visoke literature” nego iz žanra, tako je i fantastika u njemu striktno vezana za psihu i percepciju.


Petar Pašić i Vladan Janković u pogledu vizuelnosti i produkcionog dizajna ponovo nemaju slabih tačaka. Internacionalna glumačka podela filmu daje “ukus” strane produkcije čak i nama koji znamo da je ovo u osnovi srpski film, pa verujem da tako internacionalno deluje i strancima.


I u tom pogledu čini mi se da THE POND dobacuje do dometa onih indie žanrovskih ukrštanja arta i horora sa kojima se svakodnevno srećemo. Svakako ovo nije film na koji će reagovati Marvel i pod hitno angažovati ekipu, ali jeste rad posle kog je ova ekipa pokazala da film tog tipa može da proizvede.


Ostaje nada da će sledeće ostvarenje ovog tipa biti nešto upečatljivije u pogledu priče i nekih prepoznatljivih detalja pa da će samim tim dobaciti još dalje, a već je THE POND uspeo da ode daleko u pogledu strane distribucije i plasmana. 


* * / * * * *


No comments:

Post a Comment