Sunday, June 30, 2019

RODEO

RODEO Kiura Aarme i Raima Joeranda je izvanredan estonski dokumentarni film o teškoćama, bizarnim okolnostima i preprekama tokom vladavine prve estonske postsovjetske vlade Marta Laara. Naravno, nama mnoge od ovih stvari u pogledu tranzicionih procesa itd. deluju jako dobro poznato ali je autentičnost ovog lsučaja u tome što je ovde reč o državi koja se osamostalila mirnim putem, centralističkom odlukom da se je sve gotovo da bi se onda posle toga pored borbe sa ekonomskim tekoćama natezala i sa zloćudnim hegemonom koji je rekao "idi" a mislio "na dan, dva".

Takav salto mortale mogli su da naprave ljudi poput Marta Laara, relativno mladi momci koji zapravo ništa nisu znali o politici i nisu umeli da do kraja anticipiraju posledice svojih postupaka.

Priča sama po sebi je zanimljiva i u neku ruku fascinantna, ali ono što je značajna vrednost ovog filma jeste jako vešt rediteljski potpupak u kome Aarma i Joerand uspevaju da sa arhivom i pomalo talking headsa vrlo glatko, pitko, informativno a nepretenciozno ispričaju ovu priču. Ovo nije glowoggerovski superdokumentarac niti beleženje nečijeg suludog ponašanja ili doživljaja, ali Aarma i Joerand taman u pravoj meri "pojačavaju" priču tamo gde zatreba, podižući tempo i pretvarajući ovu istorijsku fusnotu u zanimljiv film sa valjano definisanim protagonistima i dramatičnim sklopom događaja.

Reč je o još jednom u nizu izuzetnih radova ove ekipa na temu estonske sovjetske i postsovjetske istorije.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment