Sunday, June 9, 2019

THE BEACH BUM

THE BEACH BUM Harmony Korine je stoner comedy koji je urađen u jednoj autohtonoj formi visokoestetizovanog underground filma. Dakle, BEACH BUM verovatno pretenduje na kultni status na liniji naslova kao što je BIG LEBOWSKI ali do toga ne dobacuje. Međutim, Korine je dovoljno hardkor da film ima neki svoj grungy integritet u kome je McConaughey prepoznao sebe iu napravio jednu od tih rola u kojima sebi daje oduška.

Ruku na srce, kako je krenuo McConaughissance, on gađa jako puno uloga u kojima sebi daje oduška i na neki način pravi apsurdnu inverziju u odnosu na ono što je bila prva faza njegove karijere. Naime, tada je glumačke zadatke žrtvovao komercijalnim formula-filmovima a sada se čini da vreba uloge kojima će neprekidno “proširivati područje borbe”. 

McConaughey je doduše u mladim danima igrao stonere i surfere, ovo mu nije prvina ali je vidno da se iz petnih žila trudi da napravi definitivnu ulogu stonera, onu po kojoj će se meriti takav tip likova, slično Bridgesu u LEBOWSKom.

Nažalost, uloge se vrlo retko dešavaju mimo filma kao celine. Tako i ovde McConaughey jeste pretvorio BEACH BUM u svoj šou ali na kraju ipak je Korine jedan od onih reditelja koji sebe stavljaju u centar pažnje. Stoga, Korine na kraju pobeđuje a McConaughey u pokušaju dominacije na kraju ostaje potčinjen,

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment