Friday, June 7, 2019

X-MEN: DARK PHOENIX

X-MEN: DARK PHOENIX Simona Kinberga bio je zamišljen kao završni film u Foxovom serijalu Marvelovih ekranizacija, međutim usled više faktora među kojima je i to što Fox pravi samostalne filmove a ne televizijsku seriju, ovaj film ima minimalan osećaj “konačnosti” već deluje kao letargičan i relaitvno ravan nastavak razgradnje onoga što je Matthew Vaughn briljantno postavio u FIRST CLASSu.

Dok je prvi Singerov film još i uspevao da funkcioniše u odnosu na FIRST CLASS, sve posle toga je bilo sve slabije i DARK PHOENIX je film koji je potpuno lišen dinamike, sve je dato krajnje jednolično, ravno, bilo da je dramska ili akciona scena, nema ničeg neočekivsanog niti naročito zanimljivog. a ono što je dobro, kao što je recimo završni set-piece u vozu za prevoz mutanata je već viđeno u DEADPOOLu 2, barem na nivou lokacije.

Kinberg je kao scenarista i producent bio jedan od inženjera X-MEN franšize pri Foxu, kao i njihovih superherojskih delatnosti i na tom putu je izgradio reputaciju jednog od onih koje volimo da mrzimo iako je, ruku na srce, imao i uspone i padove.

Istog meseca je dobio priliku da debituje i kao filmski reditelj i kao televizijski i rekao bih da se bitno bolje snašao u desetoj epizodi Peeleovog reboota THE TWILIGHT ZONEa. DARK PHOENIX je korektno ali nesigurno realizovan X-MEN film bez ritma i sa pričom u kojoj se nedovoljno razvijaju ključni elementi.

Negatici su bledo dati, šturo i ektremno klišetizirano, praktično bez ikakve prilike da se prema njima razvije bilo kakav odnos. 

I ekipa koja igra X-Mene deluje umorno i konačno kao da nema više nikakvog ubeđenja u tome što radi. Međutim, film nikada ne prelazi na teren totalnog trainwrecka, osim kada se na kraju zaista olupa voz i ovo sve deluje kao jedan usputan Foxov superherojski film a nikako kraj jedne franšize započete sa velikim ambicijama pre 20 godina koja nam je dala neke od najboljih i najvažnijih superherojskih filmova svih vremena.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment