Monday, June 3, 2019

TERNET NINJA

TERNET NINJA Tjorbjoerna Christoffersena i Andersa Matthesena je najgledaniji danski animirani film. Autor scenarija je danski komičar Anders Matthesena. Film je namenjen malo starijoj deci, ali je tehnički urađen onom 3D kompjuterskom animacijom koja je u principu češće namenjena manjoj deci, pa je i karikaturalni dizajn likova više u tom ključu. Dakle, spoj je zanimljiv, priča je nešto “zrelija” i mračnija od sličnih animacija.

Ako imamo u vidu iskustvo PIKACHUa, možemo reći da je TERNET NINJA mogao biti urađen i kao igrano-animirani film i tu bi možda još bolje iskomunicirao sa ciljnom grupom nego kroz čistu animaciju.

Neke od replika su dosta edgy za uslove dečjeg filma, ima priča o narkoticima, gross out detalja, pa i pomalo seksualnosti. Sve to čini ovaj film ipak više namenjenim tinejdžerima i onima nadomak tog doba.

Priča je zanimljiva. U tajlandskoj fabrici gde deca šiju lutke, od šala njenog brutalnog danskog vlasnikanastaje karirani krpeni nindža. Zbog toga što je dete greškom uzelo šal umesto crne tkanine. Brutalni gazda ubija dete ali te noći nebesa ulivaju život u kariranog nindžu.

Karirana lutka dolazi u ruke danskog klinca i isprva mu pomaže da reši svoje socijalne probleme u školi, međutim ubrzo dećak mora da uzvrati uslugu i pomogne u krvavoj osveti koju planira karirani nindža.

U filmu ima jako zanimljivih i inventivno postavljenih scena. Tehnika definitivno nije na nivou najboljih američkih animacija ali Dancsu stari velemajstori dečjeg filma i na kraju CHECKERED NINJA uprkos svim svojim idiosinkrazijama uspeva da se nametne kao izuzetno intrigantan naslov čiji veliki box office nije slučajan.

Film je nastao uz podršku danskog filmskog instituta, estonskog filmskog centra i koštao je oko 2,4 miliona eura od kojih je 911 000 dobio od danske države.

Evropska animacija namenjena deci je dosta aktivna, prisutna je i u našim bioskopima, sa solidnim komercijalnim rezultatima. Međutim, CHECKERED NINJA pravi iskorak o čemu svedoči i prikazivanje na festivalu animacije u Annecyju. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment