Monday, June 10, 2019

HERE COMES THE GRUMP

HERE COMES THE GRUMP Andresa Couturiera je meksičko-britanski dugometražni animirani film nastao po američkom crtaću iz 1969. koji je proizvela firma Friza Frelenga za NBC. Taj serijal je opstao sezonu-dve i potonuo bi u zaborav da nije emitovan u Meksiku gde je stekao kultni status.

U realizaciji filma HERE COMES THE GRUMP koji je u nekim zemljama išao i pod naslovom WIZARD’S TALE, učestvovali su kreativci sa ICE AGEa i HOTEL TRANSYLVANIAe, kao dizajner likova i scenarista, ali rekao bih da se na kraju nisu naročito proslavili, naročito pisac sa ICE AGE 2. Naime, film je vrlo konfuzan, ideje deluju nabacano, likovi su čak pomalo nejasni u pogledu toga ko je heroj a ko ne, tako da u suštini ovaj film najpre može da se obrati maloj deci čiju pažnju može držati šarenilom. Ja sam recimo imao ozbiljne teškoće da se vežem za narativ.

Likovi su naravno redizajnirani u odnosu na izvornu starinsku animaciju, ovde je ipak reč o 3D kompjuterskoj tehnici, i tehnički je film korektan ali ipak ispod onog američkog nivoa studio projekata ali tu negde na nivou evropskih produkcija.

Toby Kebbel, Lily Collins i Ian McShane su pozajmili glasove likovima no ambicioznije produkcije ovog tipa vrlo često imaju solidne voice castove pa u tom pogledu ovo nije tolika ekskluziva.

Ipak, imajući u vidu američki know how, HERE COMES THE GRUMP je pre svega dramaturški podbacio, a to je poslednjih decenija jača strana animacije.

No comments:

Post a Comment