Monday, June 25, 2018

LICENSE TO WED

LICENSE TO WED je potcenjena komedija Kena Kwapisa, iskusnog prevashodno televizijskog reditelja koji je snimio i nekoliko solidnih filmova LICENSE TO WED je jedan od njih, u određenom smislu se nadovezuje na tashlinovske sex komedije iz šezdesetih, sa Rock Hudsonom i Doris Day, i spada u red onih retkih romantičnih komedija koje funkcionišu uprkos high conceptu koji “prisiljava” junake da se zavole. 

John Krasinski i Mandy Moore, on tada još uvek televizijska zvezda a ona tada još uvek zvezda teen filma, igraju mladi par koji želi da se venča kod sveštenika u crkvi koja je tradicionalno vezana za njenu porodicu. Ali, da bi to mogli moraju da dobiju dozvolu za venčanje od pastora koji ima strog kurs za pripremu mladenaca.

Pastora igra Robin Williams. Nisam preveliki fan Williamsa, naročito njegovih “emotivnijih” i “sentimentalnijih” rola, ali kada je anarhičan i crnohumoran, ume da bude dobar. LICENSE TO WED jeste snimljen u periodu kada je Williams bio strašan i negledljiv i kada svoj manirizam nije mogao da prilagodi celini. Međutim, u ovom filmu je u redu, i funkcionalan je, štaviše solidno zaokružuje film, pre svega kao nosilac nekih od više outrageous komičnih detalja.

Kwapisov film je okrenut glumcima, ali on je dovoljno iskusan reditelj da sve ne bude apsolutno vizuelno nezanimljivo, štaviše ima lepih, ponegde i dosta ekstremnih vizuelnih gegova. Toplina Krainskog i Mandy je postavljna u fini kontrast sa Williamsovim slapstickom i film istovremeno uspeva da održi tonus u domenu komedije a da ne obezvredi melodramu u potpunosti.

Kao što znamo, u međuvremenu su se stvari preokrenule i Krasinski je postao vrlo bitna figura u filmu a Mandy ima ogroman i neobičan uspeh u svetu televizije. U svakom slučaju, LICENSE TO WED je njihov rani rad kog ne moraju da se stide iako se kritika nepravedno obrušila na ovaj film kada je izašao.

Kwapis je ubrzo posle toga snimio neke od svojih najuspešnijih i najprestižnijih filmova. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment