Sunday, February 19, 2017

TRAINSPOTTING 2

Nastavak TRAINSPOTTINGa, nastao po romanima Welshovim PORNO i TRAINSPOTTING, godinama je bio najavljivan kao projekat koji Danny Boyle želi da realizuje ali ne može jer su mu glumci iz prvog filma suviše mladoliki za likove koji su vodili onakav život. Dakle, oko ovog filma je dugo vremena građena anticipacija i kada je konačno došao do realizacije bilo je logično pretpostaviti da su Welsh i Boyle imali šta da kažu.

Međutim, drugi TRAINSPOTTING deluje kao film koji nije snimljen jer je iko imao šta da kaže. Deluje čak manje sadržajno od prosečnog holivudskog nastavka. Štaviše deluje kao da je snimljen silom, bez ikakve ideje. Ovo je film nikako da počne a kada negde oko polovine konačno krene, sveden je na neki generic neo noir zaplet. Da zlo bude veće, veliki deo filma je pokušaj da se snime neke scene koje su rimejk ili polemika sa kultnim scenama iz originala, a kada se tome dodaju direktna podsećanja na prvi film kroz inkorporiranje inserata iz prvog dela, onda stvari postaju baš bolne jer nas dodatno podsećaju koliko je to bio bolji film na svim nivoima.

Najgore od svega nije to što drugi TRAINSPOTTING nije na nivou prvog. Nije čak ni to što je drugačiji. Problem je u tome što je zapravo na nivou neke od onih generičkih britanskih krimi komedija koje su nastajale kao eho rada Danny Boylea, Guy Ritchieja ili Matthewa Vaughna.

Ovde se dakle nije desio fenomen JAGODA U GRLU gde se jedna serija specifične strukture bookenduje delom koj je za početak na nivou strukture bitno različito. Ovo je film u kome je osnovna razlika i promena u odnosu na prvi to što je loš i što o svemu ovome nema ništa da kaže.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment