Monday, February 13, 2017

THE LEGO BATMAN MOVIE

THE LEGO BATMAN MOVIE Chrisa McKaya je film u kome verovatno mogu da uživaju deca, ali sam sasvim siguran da iozgleda kao da je pravljen za odrasle. U ovom filmu Batman dobija dubinsku dekonstrukciju kakvu bi retko ko očekivao od Warnera, DCa i Lega. Dakle, Batman i DC univerzum, a u određenom smislu i Warnerovi propertyji ne samo da su ovde predmet parodije, već slobodno možemo reći da su ozbiljno preispitani na nivoima na kojima se to ne radi.

THE LEGO BATMAN MOVIE se razlikuje od prvog Lego bioskopskog filma po tome što je izostala meta-dimenzija i priča o igranju kao takvom, a ona je konceptualno bila veliko bogatstvo tog filma. Ovaj film je bez ikakve sumnje postavljen kao priča u kojoj kockice i likovi preuzimaju protagonizam što ne znači da sve nije meta na jednom drugom nivou.

Batman je parodiran i preispitan na svakom nivou - od aspekata karaktera, preko njegovih filmskih do stripskih inkarnacija a išlo se toliko duboko da se u igru uvodi čak i ono što je prećutano u svakoj inetrperatciji stripa a to je kako ti likovi postoje decenijama i niti stare niti nešto uspevaju da nauče.

Ono što je zanimljivo u ovom filmu jeste da ima akcije, ima humora, ali je ogroman deo humora baš kako ga opisujem upravo fokusiran na reinterpretaciju lika, i što se mene tiče to je nešto što je apsolutno namenjeno onima koji nisu deca i koji su već višegodišnji fanovi DCa i superherojskog mitosa uopšte. Međutim, tajna je verovatno u tome da u ovako višeslojnoj priči, autori računaju na to da decu zabavljaju kockice, dinamika, obračuni, potere, i da posle tog maltene fiziološkog land graba mogu da se posvete nadogradnji, analizama homoerotizma i ostalim tipično odraslim temama.

Ono što je zapravo najneverovatnije jeste da je THE LEGO BATMAN MOVIE, iako mi je prvi Lego film bio genijalan, smrdeo na neku nepodnošljivu korporativnu sinergiju dovedenu do paroksizma jer na istom mestu imamo ekranizaciju stripa i ekranizaciju igračke. Dakle, sve najveće probleme savremenog filma na jednom mestu. A rezultat je obrnut jer film izgleda kao vrlo skupa prilika pružena nekim inteligentnim ortacima da snime svoju potpuno underground parodiju na Batmana koja je rađen Lego kockicama jer se underground tako radi.

* * * * / * * * *

No comments:

Post a Comment