Saturday, February 18, 2017

SPLIT

Pogledao sam SPLIT M. Night Shymalana, novi film u kome on uspeva da sumira sve ono što je bilo dobro u njegovom opusu - po mom mišljenju, a ja sam među onima kojima su se dopali samo UNBREAKABLE i VISIT.

Shymalan je našao profil projekta u kome se snalazi. To je Blumhouse kamerni triler, sa high conceptom i vrlo estetizovanim pristupom kadriranju, sa dosta statičnih ili dekomponovanih kadrova, kroz koje Shyamalan konačno uspeva da prevaziđe ograničenja svog vizuelnog pripovedanja. Međutim, na svu sreću ovo je kamerni high concept triler i to je pravi profil projekta kojim on treba da se bavi jer u skupim blockbusterima nema šta da traži. Ali u oviim okolnostima on čak pruža i izvesnu vizuelnu atraktivnost, i dobija dimenziju koju njegovi filmovi do sada nisu imali.

High concept u ovom filmu je priča o tri devojke koje je oteo poremećeni čovek sa 23 različite ličnosti u sebi. S jedne strane to je glumački showcase za James McAvoya a sa druge strane je vrlo uredan mali suspenser sa dobro vođenim paralelnim radnjama.

Shyamalan strukturalno u priličnoj meri razbija kanon, ali sasvim sigurno pruža ono što je potrebno i u pogledu kvaliteta i u pogledu kvantiteta napetosdti, preokreta itd. Nešto grandioznije finale pati od pada tonusa kad je reč o humoru, kog u finim dozama i u finoj formi dotle itekako ima. U određenom smislu, mogu reći da je Shyamalanova karijera sa VISITom i uspela da se vrati rezultatima baš zahvaljujući smislu za humor.

Završni detalj u svemu ovome kao da sugeriše da je Shymalan i sam priznao šta mu je najbolje u opusu. I to je možda najlepše obećanje koje je doneo film SPLIT. Da li će ovo biti geneza nekog novog Blumhouse superherojskog univerzuma tek treba da vidimo...

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment