Tuesday, July 28, 2015

WOLF WARRIOR

Pogledao sam WOLF WARRIOR Wu Jinga, kineski propagandni akcijaš o specijalnoj jedinici Narodne oslobodilačke vojske i njenom sukobu sa bandom stranih plaćenika koju je angažovao opasni dalekoistočni kriminalac. Wu Jing je reditelj i glavni glumac u ovom filmu i nažalost nije baš najharizamtičniji tip kog azijski akcioni film može da ponudi. Štaviše, iako se može postaviti pitanje u kojoj meri se on zapravo bavio režijom u ovom filmu, odnosno da li je samo potpisuje, film je rediteljski daleko iznad onoga što mu pruža glavni junak.

Wu Jing je jedan od štićenika Yuen Woo Pinga, s tim što u ovom filmu on ima samo nekoliko scena u kojima se bije. Uostalom glavni junak ovog filma je snajperista najelitnije kineske jedinice. Ipak, Scott Adkins koji igra vođu plaćeničke formacije itekako dobro može da mu parira.
Otud u filmu koji je mahom baziran na pucnjavi ima i nekoliko efektnih tuća.

Akcija je raznovrsna, ima raznih vidova pucačine, tuče, nekih taktički zanimljivih borbi u šumi, a kineska vojska je izašla u susret nudeći svoje najmodernije oružje i kad je reč o ljubiteljima vojne tehnike, ovaj film će sigurno privući njihovu pažnju jer pokazuje kako izgleda kineska vojska 21. veka.

Dramske scene u filmu nisu preterano dobre, mada nisu ni ispod standarda tipičnih chop socky dramskih scena, akcija je pak prilično zanimljiva i šteta je što loš CGI devalvira jednu od najmaštovitijih sekvenci a to je atak pravog čopora vukova na Wolf Warriore na manevrima.

Propaganda dimenzija filma je definitnvo prisutna, i sama količina vojne tehnike u kadru sugeriše da je ovo film koji bi se morao smestiti uz rame sa NAJBOLJIM Dejana Šorka, ali kao uzori za tu vrstu filma, tu su i TOP GUN i HEARTBREAK RIDGE koje ne dostiže. Međutim, svakako je iznad smeća poput VOJNE AKADEMIJE.

WOLF WARRIOR je propagandni akcioni film jedne velike sile u usponu. U mnogim tehničkim aspektima ovaj film nema čega da se stidi. Šteta je što osim među fanovima DTV akcije nema prostora da crossoveruje na Zapadu.

Scott Adkinsov lik u ovom filmu je svojevrsni bookend njegovog lika iz ZERO DARK THIRTY. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment