Wednesday, July 29, 2015

MISSION IMPOSSIBLE: ROGUE NATION

Pogledao sam MISSION IMPOSSIBLE: ROGUE NATION Christophera McQuarriea, peti deo Cruiseove franšize čiju je režiju prepustio svom poslušniku koji je nesporno odličan scenarista ali nije najbolji reditelj. McQuarrie u ovom filmu pokazujeda nema dara za akciju, dizajn i ritam filma u celini, a to su prilično bitne stvari za nastavak serijala kao što je MISSION IMPOSSIBLE.

U ovom filmu ima zanimljivih ideja, ima zamisli koje su bolje nego realizacija ali sve u svemu, zaplet koji su smislili Drew Pearce, Englez koji je sličan posao imao kada je pisao IRON MAN 3 za Shanea Blacka, dakle pisac koji radi za rediteljska dela scenarista i specijalizuje se za pozne delove serijala, i sam McQuarrie, isključivo služi da bi nanizao set-pieceove, dakle slično Birdovom GHOST PROTOCOLu, samo što je ovde izostala Birdova rediteljska veština i smisao za humor. 

ROGUE NATION je naprosto krajnje mediokritetski režiran, bez ikakve sposobnosti da zaintrigira gledaoca ni na polju akcije i intrige niti na lanu likova i njihovih sukoba. Film ovog budžeta, u dobro podmazanoj franšizi, doduše odrađuje priličan land grab kad je reč o pažnji gledalaca, naprosto čim nije onoliko loše kao treći deo, ne može biti biti potpuno otpisan, ali ukupno uzev ovo je mlako letnje iskustvo.

Cruise je prošle godina imao impresivni EDGE OF TOMORROW i prava je šteta što ROGUE NATION mora da mu posluži kao doskok posle tog odličnog filma koji se isplatio tek posle globalne distribucije, dakle nije ojačao njegovu box office poziciju. Međutim, koliko god da je EDGR OF TOMORROW ojačao Cruiseov kreativni rejting, i nametnuo se kao jedan od njegovih najboljih filmova u poslednjih par decenija, ROGUE NATION pokazuje veliko kreativno lutanje.

McQuarrie očigledno ima teškoće da artikuliše šta znači savremeni špijunski film i onda meša mlaki moderni high tech i neki arhaizirani eurospy vibe, ali rezultat je polovičan, film je ni tamo ni ovamo, a režija mu pritom ne pomaže i gura ga u zastarelost.

U sezoni kada je izašao KINGSMAN, ovakav MISSION IMPOSSIBLE nema šta da traži, sa svojom neodređenom koncepcijom, ni retro ni savremen, ni tamo ni ovamo. Činjenica da se u ROGUE NATIONu mogu prepoznati praktično čitavi segmenti drugih filmova na nivou zapleta, od prvog MISSION IMPOSSIBLE do SKYFALL takođe nije laskavo. Kada se toliko mnogo poznajmi, jedini spas je moćna inscenacija a kod McQuarrieja je nema.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment