Wednesday, July 15, 2015

COMMON

Pogledao sam COMMON izvanredan BBCjev televizjski film o problemu “udruženog zločinačkog poduhvata” kao krivičnog dela pred britanskim sudovima, iz pera barda britanske televizijske socijalne drame Jimmy “The Governor” McGoverna. McGovernov scenario je angažovan, baziran na činjenicama i plasira ih savršeno a da usput ne kompromituje sve potrebne dramske kvalitete, čak naprotiv, COMMON uspeva da bude prilično uzbudljiv i da zaintrigira gledaoca u pogledu ishoda, iako ovakav film retko kada to uspeva.

McGovernov scenario je prošao kroz izuzetno veđtu režiju Davida Blaira koji je uspeo da ga realizuje briljantno, izvlačeći maksimum iz glumaca uporedo sa izuzetnom estetizacijom sumornih mančesterskih lokacija i državnih institucija. Nico Mirallegro u glavnoj ulozi nevino optuženog mladića predvodi izvanrednu glumačku podelu i stoji kao emotivno jezgro cele priče, a o snazi okupljene glumačke sile dovoljno gvoori činjenica da Michael Gambon igra epizodnu ulogu sudije.

Blairov pristup visokoestetizovanom realizmu je konzistentan, i uspeva da ni u jednom trenutku ne izgradi šik-sliku dubokih socijalih podela u Engleskoj, Međutim, njegovo rešavanje mizanscena u scenama, kadriranje, i vladanje ritomom priče je izuzetno i ovo je reditelj na kog svakako treba obratiti pažnju.

No comments:

Post a Comment