Friday, July 3, 2015

TERMINATOR GENISYS

Pogledao sam TERMINATOR GENISYS Alana Taylora. Ako imamo u vidu da pored dva kanonska, na određeni način ja volim i preostala dva Terminatora, i da sam u tom pogledu u apsolutnoj manjini, mislim da moja užasnutost ima posebnu težinu. Ovo je jedan od onih filmova za koje ti nije jasno kako su se omakli ne autorima već producentima. David i Megan Ellison, bogati brat i sestra koji svoj kapital investiraju u filmove poznati su po upmarket projektima, i uprkos tome što on radi komercijalu a ona indie, ovde su potpisani zajedno. Ipak, teško je naći bilo koje drugo opravdanje za ovaj film osim onog praktičnogg - želeli su da snime bilo šta kako bi zadržali prava i eventualno snimili još jednu televizijsku seriju pre nego što se sve neumitno vrati Cameronu.

Alan Taylor posle drugog THORa definitivno uspeva još gore da se izbruka, u ovom filmu on ne samo da ne uspeva da na ekranu pokaže 150 navodnih miliona uloženih u film već isporučuje niz mlakih, statičnih scena, televizijskog kalibra, sa sve statistima koji već u drugom planu deluju potpuno izgubljeno i nekoordinirano. Na početku filma među autorima potpisan je Alexander Witt second unit reditelj i DP i to je uvek znak da je film neka vrsta krpeža. Sada je tek jasno kolika…

Film je dakle jezivo režiran i prilično loše izgleda u pogledu realizacije, od praznih scenografija, do slabog mizanscena i specijalnih efekata koji su osrednji, premda nisu ni imali priliku da se nametnu kao bolji iz prostog razloga što nisu iskorišćeni na bolji način.

TERMINATOR GENISYS je prvi film u serijalu u kome Terminator nije neuništiv, nema tu horor dimenziju nesavladive, strašne pretnje. Ovde je i T-1000 i jedan još noviji nano-terminator prilično savladiv, prilično jednostavan za usporavanje, a T-101 i T-800 su već savladana tehnologija, metak ili dva na pravom mestu su dovoljni da ih savladaju.

Na sve to treba dodati scenario koji ovoga puta stavlja akcenat na vremeplov i praktično retconuje sve što do sada znamo o serijalu kako bi mogao da recastuje sve junake osim Arnolda koji nije ni za šta jer se pretvorio u babu i samo majstor može nešto da izvuče iz njega, a Taylor to nije.

TERMINATOR GENISYS se kreće kroz ceo niz treš postavki, od slabo rekonstruisanih omaža prvom delu, pa sve do raznih nenamerno smešnih hronomocijskih detalja koji su izazivali kolektivni smeh u sali. U nekim scenama, predlozi gledalaca su bili lucidniji od onoga što su pružili autori.

Patrick Lussier i Laeta Kalogridis nisu pisci visokog kalibra, pa ni ne čudi da je rezultat ovakav scenario. Ipak, činjenica da na pisanju nisu bila angažovana jača imena, sugeriše da je ovaj projekat realizovan na brzinu. Najveća ironija ove situacije je da GENISYS u ovoj retro sezoni verovatno neće proći ni upola onoliko loše koliko zaslužuje.

Ipak, posle ovog filma je jasno da TERMINATOR po prvi put u istoriji franšize nije tretiran kao prestižni projekat na kome su autori dali sve od sebe. Samim tim, bilo bi dobro da se sa daljim uništenje franšize sada i zastane. Mada, možda će baš ovaj pad motivisati producente da se na neki način isprave u sledećem delu. 

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment