Sunday, December 28, 2014

JUD SUSS: FILM OHNE GEWISSEN

Pogledao sam JUD SUSS: FILM OHNE GEWISSEN Oskara Roehlera, priču o Ferdinandu Marianu, glumcu koji je igrao Jevrejina Zisa u filmu Veita Harlana. Ovaj film je nastao po knjici Friedricha Kekilija i po scenariju nekoliko pisaca, ali jedan od osnovnih problema mu je to što je istorijski prilično netačan. Pored toga, rekao bih da je problem filma i u tome što je staromodan, gotovo kao nešto što bi sam Harlan režirao. Možda je Roehler namerno želeo da napravi taj arhaičan stil, ali rezultati su vrlo često groteskni, recimo Goebbels kog igra Moritz Bleibtrau deluje kao cinična karikatura ali opet nedovoljno mračno.

Ono što je vredno pažnje u filmu svakako je sama priča, koja je uprkos svim istorijskim netačnostima čak i u ovoj prezentaciji vrlo interesantna, a Tobias Moretti je napravio odličnu ulogu kao Marian, nasuprot Bleibtrauu, iako Roehler nije napravio bitno kvalitetniji ambijent za njegovo izražavanje.

Roehlerov film je bio izviždan kada je prikazan na Berlinalu i takvu reakciju zbog osetljivosti teme mogu da razumem. Ako imamo na umu da je Veit Harlan kao ličnost inspirisao Kubricka i mnoge druge autore, šteta je što je Roehler sve to ovako traljavo uradio. Međutim, film je podnošljiv i odsusutvu boljih na ovu temu se definitivno može pogledati.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment