Saturday, November 23, 2013

THE COUNSELOR

Pogledao sam THE COUNSELOR Ridleya Scotta, jedan od onih what the fuck filmova ovog reditelja koji iznenađuje svojim besmislom, ali teško da može da bude neočekivan posle PROMETHEUSa. Doduše, PROMETHEUS je bio izennađenje zbog toga što se razumelo o čemu se radi a to je bilo strašno pogrešno, dočim THE COUNSELOR uspeva da istovremeno bude konfuzan, ekstremno spor (govorimo o sporosti iz žanra RAVNE GORE) i lišen dešavanja. Dakle, Ridley Scott i Cormac McCarthy su snimili film u kome se maltene ne dešava ništa i uprkos tome je konfuzan što svakako nije lak zadatak.

Ridley Scott je prekinuo snimanje ovog filma zbog samoubistva brata Tonyja i možda je to doprinelo problemima u ovom filmu. Ipak, upravo je Tony besprekorno radio ovaj tip prljavog krimića u svoje vreme, u čemu se Ridley uopšte ne snalazi. Moram priznati da nisam bio veliki fan NO COUNTRY FOR OLD MEN, smatrao sam da je taj film kao jako razvučeni FLASHPINT Williama Tannena, a THE ROAD je takođe bio težak promašaj. Ipak, sve to na stranu, THE COUNCELOR je najteži promašaj Cormaca McCarthyja do sada iako je ovde on bio scenarista a ne autor adaptirane proze.

McCarthyjev scenario je možda nadražio vijuge starog Ridleya i glumačke ekipe ali ništa od njihovog nadražaja se nije osetilo na ekranu i rezultat je prilično teških dva sata lutanja kroz lavirint usiljenih bizarnosti i neverovatnih opštih mesta.

Ne mogu da kažem da me je ovakav ishod jako iznenadio jer je Ridley spreman da se ovako iskompromituje ali nadao sam se da će Cormac isporučiti solidan primer onoga čime se vrlo uspešno bavi, a to je između ostalog i egzuistencijalistički krimić i da će pišući sam uspeti da akcentuje sve ono što je želeo. Ipak, u tome uopšte nije uspeo...

No comments:

Post a Comment