Saturday, November 2, 2013

ENDER'S GAME

Pogledao sam ENDER`S GAME Gavina Hooda, ekranizaciju SF klasika Orson Scott Carda. Danas ova ekranizacija nastaje u potpuno drugačujem kontekstu od onoga što je bila izvorna ideja. Za početak ovo nije prestižni Warnerov film koji je trebalo da režira Wolfgang Petersen u kome se Cardov klasik tretira na prvoklasan A-način. Sada je to film sa kojim Summit i Lionsgate žele da započnu novu young adult franšizu posle velikog uspeha koji su imali sa TWILIGHTom i HUNGER GAMESima, a identitet Orsona Scott Carda se krije zbog njegove serije prvo homofobnih a zatim i vrlo neobičnih političkih istupa.

Međutim, iako je ENDER'S GAME daleko od onoga što su verovatno zanišljali Petersen i Warner, Gavin Hood je snimio izuzetno dobar film sa kojim je što se mene tiče i zauzdao svoje holivudsko lutanje. Uprkos tome što mi se čini da je Hod neke elemente u ovom filmu "ispustio" i da je u pojedinim aspektima sigurno mogao biti još kreativniji, kao reditelj i scenarista je za početak uspeo da očuva idejnu postavku Cardovog romana.

Cardov roman je ponudio jedan nov pogled na rat koji je bio originalan i u domenu žanrovske ali i umetnički vredne literature i koji je tek posle ovog romana zapravo etabliran u javnosti i na filmu, na primerima afričke dece ratnika pa u krajnjoj liniji i u pojedinim aspektima balkanskih sukoba. Ideja da samo dete, odnosno neko nezreo i nedovoljno upoznat sa životom i svetom može biti besprekorno efikasan ratnik je izuzetno potentna, i potvrđena je u stvarnosti.

Vanzemaljska pretnja i način na koji je koncipirana kroz pojavu insektolikih agresora, povezuje Carda sa Heinleinom, a samim tim i Hooda sa Verhoevenom. Naravno, STARSHIP TROOPERS je klasik satire koja formalno nije snimana kao takva već je uneta u visokooktanski blokbaster. ENDER'S GAME nimalo nije satiričan, štaviše on deluje kao vrlo hermetična fašistička fantazija koja se vremenom pervertira u vrlo konkretnu, rekao bih nepogrešivu kritiku savremenog militarizma.

STARSHIP TROOPERS je u tom pogledu mnogo opštija kritika od ENDER'S GAMEa koji tačno zna šta cilja i to se ispostavlja kao vrlo relevantna stvar u savremenim odnosima.

U ovom filmu mogu da se prepoznaju i postide svi, od Amerikanaca do Srba.

Hood je svakako mogao da u pojedinim aspektima snimi skladniji film, ima u nekoliko stvari prostora za napredak ali u osnovi ovaj film je dobar i ono što u njenmu nije najsavršenije nosi u sebi tu weird atmosferu 70s SFa i space opere koja ima nekakvu znakovitost. U određenom smislu, Hood nudi arhaiziranost sličnu JOHN CARTERu i toj liniji filmova koji se obraćaju fanboy publici.

Samim tim, nisam siguran kako će ENDER'S GAME proći u bioskopima i da li može da bude franchise starter kakav su producenti zamislili pošto ti fanboy filmovi obično slabo prolaze kada dođu u bioskope a ovaj (možda srećom?) čak nije ni imao nepodeljenu podršku u domenu fandoma.

Međutim, ako do franšize dođe, Gavin Hood je napravio sjajnu glumačku podelu koju među mladima predvode Asa Butterfield i Hailee Steinfeld i oni definitivno imaju dovolčjno klvaliteta i šarma da iznesu serijal. Asa je bez sumnje dorastao naslovnoj ulozi. Uostalom, do sada je već imao iskustava sa velikim rediteljima i projektima.

Ove godine sam gledao veštije sklopljene space opere od ENDER'S GAMEa, primera radi STAR TREK INTO DARKNESS. Ipak, ENDER'S GAME se nameće kao jedan od najzanimljivijih filmova ove sezone, uprkos tome što stilski nije doveden do perfekcije.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment