Thursday, September 1, 2011

R U THERE

Pogledao sam R U THERE David Verbeeka, jedan dosta solidan primer sada već jako popularnog hipnotičkog art house filma o mladim ljudima i njihovom lutanju po egzotičnim lokacijama. U konkretnom slučaju Verbeekovog filma, glavni junak je holandski gejmer koji odlazi na Tajland da učestvuje na gejmerskom turniru i tu doživljava traumu usled koje prestaje da igra i zaljubljuje se u lokalnu devojku.

Kako je ova vrsta filma bazirana na suptilnosti, i sama ljubavna priča je vrlo diskretna i nekonzumirana za razliku od tajlandske tradicionalne gostoprimljivosti prema turistima na koju smo navikli.

Iako Verbeek u nekoliko navrata pravi pogrešne odluke i opterećuje priču nekim suvišnim postupcima junaka koji je povremeno povlače ispod te diskretne linije koju je sam uspostavio, R U THERE uspeva ipak da bude prilično konzistentan, naročito uzmemo li u obzir slične naslove.

Azijski setting čini da Verbeekov film znatno podseti na Assayasov rad u najboljem smislu mada mora se reći da je Assayas ipak oslonjeniji na klasičnu dramaturgiju.

Iako je ovo tendencija koju ne cenim naročito, R U THERE je low profile varijacija na LOST IN TRANSLATION u savremenom evropskom vajbu i kao takva je dosta efektna.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment