Wednesday, September 28, 2011

MILIJUNE NA OTOKU

Pogledao sam MILIJUNE NA OTOKU Branka Bauera. Danas se u Motovunu najbolji regionalni filmovi nagrađuju nagradom koja nosi njegovo ime. Kada se pogleda čak i ovaj rani Bauerov film, pre svega imam utisak kako je Bauer pre 56 godina bio moderniji od mnogih reditelja koji danas kod nas snimaju filmove.

MILIJUNI NA OTOKU jedino nisu uspeli da održe svoju tenziju na nivou saspensa jer reč je suštinski o kriminalističkoj priči sa decom u glavnim ulogama. Ipak, sva ostala stilska svojstva filma su očuvana i MILIJUNI NA OTOKU stoji kao jedan od svetlijih momenata rane faze naše filmske istorije.

MILIJUNI govore o grupi zagrebačkih dečaka koji osvajaju ogroman novac na sportskoj prognozi i odlaze na ostrvo na Jadranskom moru kako bi kupili brod i postali gusari. U njihovoj dečjoj igri veliku prepreku predstavlja par odraslih protuva koje polaze za njima sa namerom da ih opljačkaju.

Bauer vrlo vešto spaja stileme dečjeg i kriminalističkog filma, sve čini dovoljno pitkim i humanim a opet ne beži ni od sporadične surovosti ili tenzije. Međutim, ne samo da u pripovedačkom i stilskom smislu vlada stvarima već je jako solidan i na planu psihologije likova.

Ovo je film koji naravno mora imati poruku vezanu za odnos dece prema novcu, i naravno da ta poruka mora da bude kako postoje važnije stvari od novca, međutim Bauer uspeva da je plasira tako da ne dezavuiše dečji odnos prema novcu u potpunosti, i da ne ode u neko neubedljivo moralisanje.

U moralnom smislu mnogo je zanimljivije to što 1955. dakle tokom druge petoljetke, Bauer prikazuje Zagreb u kome ne samo da postoje protuve već se igra sportska prognoza i ona potencijalno može doneti veliki novac koji privlači pažnju kriminalaca. Pored toga, jedan od dečaka je klasičan mali hustler, živi na ulici, izvan sistema, i nema nikoga ko u tom "humanom" društvu brine o njemu.

Iako naravno sistem koji savršeno funkcioniše ubija mogućnost pričanja priče, ovoga svega ne bi bilo da deca ne mogu da se klade i da socijalne službe rade svoj posao, ali neke premise na kojima je baziran ovaj film su prilično hrabre.

MILIJUNI NA OTOKU su nastali po scenariju Arsena Diklića a sličan vajb je mnogo godina kasnije imao odlični MILLIONS Danny Boylea snimljen po Boyceovom romanu. Ovo je naslov vredan pažnje, pa i rimejka, samo sada u izmenjenim društvenim okolnostima.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment