Thursday, March 11, 2010

APPUNTAMENTO COL DISONORE

Istraživanje o Mihizu dovelo me je do interesantnog primera gostovanja "stranaca u Raju" a to je film APPUNTAMENTO COL DISONORE Adriana Bolzonija koji je poznatiji kao scenarista nego kao reditelj brojnih italo naslova. Na ovom filmu potpisan je svojim amerikanizovanim imenom Robert McCahon a Mihiz je navodno potpisan među piscima kao Finley Hunt. Finley Hunt i McCahon se pominju na IMDBu i povodom jednog drugog filma, vesterna RUNNING WILD, i to kao odvojeni entiteti te bi se vrlo lako moglo konstatovati da su to verovatno Bolzoni-related pseudonimi kada i Hunt i McCahon ne bi imali upisane godine rođenje i smrti na IMDB.

U svakom slučaju, pošto je Avala Film koproducent ovog filma iz 1970. nema sumnje da je Mihiz bio umešan u rad na filmu. Reč je o vrlo pristojnom, nimalo eksploatatorskom naslovu koji se bavi tursko-grčkim sukobom na Kipru i britanskim oficirom koji pokušava da izbori primirje. Film je izrazito progrčki pošto Grci jedini imaju razvijene karaktere dok su turci prikazani kao tipovi. Doduše i glavni negativci filma su Grci ali ti negativci-ekstremisti su prevashodno prikazani kao devijacija u legitimnom grčkom pokretu za nezavisnost.

Zlog raspopa ekstremistu glumi Klaus Kinski, a dobrohotnog vođu otpora-težaka Hermesa igra Adolfo Celi, stara italo faca. Od italo glumaca treba naglasiti Evu Renzi koja se zapljunula jednog kod Argenta i Britanku za italo filmove Margaret Lee. Glavnu ulogu igra Michael Craig a Britance još reprezentuje George Sanders. U smislu glumačke podele, ovo je zapravo dosta classy rad, i uz ozbiljnost teme i odsustvo pokušaja da se rip-offuju neuporedivo skuplji i ambiciozniji filmovi, već sa idejom samo da se ispriča priča, APPUNTAMENTO deluje iznenađujuće pristojno.

Bolzoni ga je prilično sigurno realizovao na hercegovačkim i dubrovačkim lokacijama te je maksimalno iskoristio potencijale koje mu nudi taj ambijent sa svojom orijentalnom arhitekturom i primorjem.

Iako se na kraju sve svede na jednu dosta konvencionalnu kolonijalnu priču o Zapadnjaku koji shvata da Zapad ne treba da se meša u političke procese u stranoj zemlji, Bolzoni vodi celu stvar prilično kompetentno i kada se sve uzme u obzir, ovaj naslov spada među bolje koji su snimani na prostoru SFRJ.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment