Saturday, March 13, 2010

A DOPPIA FACCIA

Pogledao sam A DOPPIA FACCIA Riccarda Frede, giallo na čijem je scenariju po romanu Edgar Wallacea radio i Lucio Fulci. Moje poznavanje giallo filma izvan onih koje su radili poznati reditelji poput Argenta ili Fulcija je dosta skromno tako da ne mogu tačno da odredim koje je mesto ovog naslova u toj tradiciji.

Kako god bilo, reč je o vrlo solidnom filmu koji govori o industrijalcu koji posle ubuistva svoje supruge nailazi na stag film u kome se ona pojavljuje, navodno snimljen posle njene smrti i počinje da istražuje misteriju iza toga. Sama misterija je bazirana na twistu koji je prilično očigledan, ali Freda je uspeo da napravi dobru atmosferu, solidno rekonstruiše London u ovoj nemačko-italijanskoj produkciji i da u izvesnom smislu bude među prvima koji koristi porno film kao plot device.

Klaus Kinski je odličan u glavnoj ulozi uznemirenog supruga sa bolnom istorijom bračnog odnosa sa suprugom, i čini sve ne samo da predstavi lik već i da posluži Fredinim dramaturškim aspiracijama. Production design i fotografija su takođe vrlo solidni, a prikazi noćnog života obiluju neuverljivim ali simpatičnim ekscesom kakav je karakterističan za filmove na prelazu iz šezdesetih u sedamdesete.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment