Thursday, April 19, 2007

GRINDHOUSE

Počeo sam da gledam GRINDHOUSE.

Prtvo ću se osvrnuti na trejlere.

Trejleri su najbolji deo ovog filma. Tepško ih je rangirati pošto su svi odlični.

THANKSGIVING - genijalan trejler ali gde je ovakav Eli Roth kada treba da se radi celovečernji film?

DON'T - savršeno skinut šmek dubbovanog Giallo filma sa hammer atmosferom. Wright sjajno koristi glas spikera i odlično stvara atmosferu dabovanog filma koji zato nema dijaloge u trejleru a sa svojim senzacionalističkim kadriranjem i rezovima stvara pravu bavijansku atmosferu. Voleo bih da gledam ovaj film.

WEREWOLF WOMEN OF THE SS - najpotcenjeniji trejler od svih. Meni je fenomenalno legao zato što odlično simulira tu kabaretsku, dekadentnu atmosferu serioznih scena u ovakvim filmovima koje uvek u sred totalnog exploitationa imaju te dodire snažnog pijeteta. Vrlo je autentično skinuo atmosferu tako da mi se čini da ovaj film ne bi gledao pošto znmam, kako to izgleda kad traje stotinak minuta. Trejler malo kvari anarhičan twist ending.

MACHETE - izuzetno zanimljiv trejler, odlično skinuta atmosfera iako Rodriguez u nekoliko situacija citira štošta što smo vć videli u DESPERADOu. zanimljivo je da stvarni film SHOOTER Antoine Fuque sada ide u bioskopima i ima isti plot kao MACHETE.

PLANET TERROR - Ovaj Rodriguezov film me je najviše podsetio na jedan film koji niko od nas do sada nije gledao, pa ni Rodriguez, ali se nadam da ćemo ga svi gledati, a to je pančevački zombi horor ZONA MRTVIH.

No osnovu Todorovićevog i Konjevićevog scenarija, a sada i na osnovu Rodriguezovog filma, vidim kakve posledice može ostaviti nekontrolisano gledanje Cannon filmova.

Mislim da bi ovaj film trebalo da bude jako dobra škola ekipi ZONE MRTVIH da izbegne neke od grešaka koje je napravio Rodriguez pošto u suštini pokušavaju da naprave istu stvar.

Mislim da će ekipa ZONE biti douševlčjana kada bude videla koliko Rodriguez misli na njihovoj frekvenciji, ne samo u filmu već i u trejleru za MACHETE. I PLANET TERROR zaista može biti jako dobra lekcija, i tu se uopšte ne šalim.

Prvo ni sam Rodriguez, iako živi u zemlji u kojoj su svi filmski kanoni izmišljeni, ima malo problem da nam proda određene segmente svoje stilizacije. Naime, njegov film se dešava sada, ove godine, a on povremeno, spontano kliza nmazad u sedamdesete i osamdesete i ne samo da stilski evocira te filmove već ih evocira i po sadržaju, ui po izvesnim elementima dizajna. Otud, na nivou dizajna Rodriguez jako meandrira između nečega što je savremeni film i nečega što je izvorni grindhouse i paradoksalno najbliži je izvornom grindhouseu onda kada i snima predele, ljude i automobile koji liče na to vreme.

Isto tako u odnosima među likovima, Rodriguez ne uspeva da postavi jasnu liniju iz kog su oni filma. Tu ima i De Palme, i Carpentera i raznih nekih Cormanovih pravaca, i sve je to na svoj način grindhouse ali je jako nekoherentno. Za razliku od KILL BILLa gde su takođe pravljene posete raznim žanrovima ali je to sve bilo savršeno spojivo u Tarantinovoj viziji.

Rodriguezov film se zbog nedostatka tog unutrašnjeg tkiva, i zajedničkog stilskog ključa pretvara u jednu papazjaniju raznih atrakcija, koje su spopradično genijalne, ali nisu emotivno pripremljene i samim tim nemaju adekvatnu težinu. I to je šteta pošto je ovaj film, iako prepun ripper skevenci, akcije, gorea, suspense momenata u suštini dosadan, a u sebi na nivou samih scena ima odličnih ideja i rešenja za dva filma.

U svakom slučaju, PLANET TERROR je zanimljiva diverzija, koja se bavi atraktivnim stvarima, sa odličnim glumcima, na odličćnim lokacijama, ali ne uspeva da dobaci ni do trećuine zbira tih kvalitetnih elemenata.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment