Monday, October 5, 2020

VAMPIRES VS. THE BRONX

VAMPIRES VS. THE BRONX Oza Rodrigueza je film koji možemo da postavimo u dva žanrovska konteksta. Jedan je post-jordanpeeleovski talas angažovanog horora, ali u njemu ne može da zauzme mesto na isti način kao ANTEBELLUM jer ima relativno vedar pristup temama i u odnosu na problem koji razobličava i u odnosu na likove i u odnosu na žanr. Dakle, možda bi se VAMPIRES VS. THE BRONX mogao nadovezati na to u najširem konceptualnom pogledu - kao priča o rasi, socijalnim problemima i savremenom trenutku data kroz žanrovsku prizmu, ali svakako da nije na toj liniji u estetskom pogledu.


Druga linija su filmovi kao VAMPIRE IN BROOKLYN Wesa Cravena gde imamo spoj afroameričke komedije i horora. I tu je možda bliže toj liniji, ali nije sasvim ni to.


Jedan od razloga zašto se VAMPIRES VS. THE BRONX ne uklapa u ove okvire jeste njegova realizacijska nedorečenost. Kao film o klincima koji istražuju misteriju nije dovoljno harizmatičan, kao horor nije dovoljno strašan, kao komedija nije dovoljno smešan.


Od svega toga načeo je ponešto, sa snažnom tendencijom da ide u smeru family entertainmenta i na kraju je nastao film koji nije dobar ali je pitak i u suštini OK, zanimljiv u konceptu i mlak u realizaciji, i spada u red relativno slabih i nerazrađenih ostvarenja koja čak i u tom okviru dok su doprli autori ipak funkcionišu. 


* * / * * * *


No comments:

Post a Comment