Thursday, October 15, 2020

THE PLOT AGAINST THE PRESIDENT

THE PLOT AGAINST THE PRESIDENT snimila je Johnova kćer - Amanda Milius. Reč je o dosta bombastičnom protrumpovskom dokumentarcu.


Eto, bar u nečemu su Miliusovi srpski fanovi uspeli da preteknu velikog uzora, 


Film govori o Comeyeveoj i Muellerovoj istrazi da li je Trump petljao sa Rusima i reč je o jednom krajnje jednostranom izlaganju slučaja u kom je Trup jedan nevini i zbunjeni čovek kog su hteli da poklope manipulatori iz “vašingtonske močvare” i da spreče njegov pokušaj da reformiše Duboku državu.


Nijedan sagovornik u filmu ne prikazuje drugu stranu, ali to ne znači da ne govori dovoljno o ljudima koji okružuju Trumpa. Njih karakteriše dosta naivnosti i manjak iskustva u radu u administraciji ali i jedna čudna doza podsmešljivosti pa u nekim slučajevima i neozbiljnosti.


Među sagovornicima ima ozbiljnih činovnika kao što je recimo Ric Grenell, nama dobro poznat predstavnik američke administracije i pomalo čudi da on učestvuje u ovako nečemu, ali i poptunih šarlatana kakav je Mike Cernovich. Tu su i neki ražalovani Bannonovi ljudi kao Sebastian Gorka i Kash Patel koji pomalo deluju i šokantno da su uopšte bili deo administracije ako se vidi njihov način izražavanja.


Gorka sa svojim držanjem ozbiljnog akademskog građanina i skandali sa lažnim diplomama koji se ovde ne pominju, deluju naročito bizarno a Kash Patel je u međuvremenu uprkos vrlo nediplomatskom nastupu samo napredovao do funkcije kod Grenella.


U svakom slučaju, Amanda Milius napravila je dinamičan i šaren film, i žvaku svojih sagovornika koja je mahom u talking heads maniru spakovala je celinu koja nije dosadna. Ako obratimo pažnju na ono iz kog ugla se ovde brani Trump, to je pre svega njegov obračun sa trulim i lenjim establišmentom koji ne želi da ikome odgovara već mu je samo interes da dalje nastavi da parazitira na javnom novcu iz izdašnih budžeta.


To je pored objašnavanja kako nema govora da je Trump izdajnik druga najbitnija tema ovog filma i svakako da pojačava taj anit-establišment duh koji je mnogo pomogao Trumpu prilikom prvog izbora.


Sam film je sklopljen solidno ali nema sad tu nekih bravura, pa ni pokušaja da se obrati bilo kome do onih koji su već animirani da se sa njim slože i da se malo podsete zašto veruju Trumpu pred izbore.


U tom smislu, može se reći da film ne nosi ni trunku ozbiljne propagande koju bi ipak odlikovao nekekav pokušaj uravnoteženosti. 


No comments:

Post a Comment