Saturday, October 3, 2020

BLACK CAT RUN

BLACK CAT RUN je akcioni film koji je za HBO, po scenariju Franka Darabonta režirao DJ Caruso 1998. godine. Nekih pet-šest godina kasnije, Caruso je od televizijskog profesionalca uspeo da se nametene i kao mejnstim reditelj sa nekoliko mod-budget naslova.


Spoj Darabontovog predloška i Carusove režije nagoveštava nešto posebno i možda žanrovski provokativno ali zapravo reč je o klasičnom car crash/ chase filmu, po mustri iz folkish grindhouse filmova sedamdesetih sa mladićem koji živi u malom mestu sa obesnim šerifom i u ljubavnoj vezi sa njegovom kćerkom kojanje zabranjena. Tu su naravno pored šerifu i overeager deputy kom se kćer takođe sviđa i grupa robijaša koji je otimaju.


Film počinje scenom koja deluje dignuto iz remek-dela Waltera Hilla 48 HRS i kasnije u scenu prepoznajemo da je ceo ovaj film sastavljen iz pouzdanih polovnih delova kao uostalom i muscle car koji vozi glavni junak i u kome ganja krvoločne robijaše koji su mu oteli dragu i dovodi do pileupova policijskih kola koja greškom jure njega.


Caruso je u punom Peckimpah - Hillu štimungu naglašenog slow motiona koji je u to vreme dosta veliki revival doživeo zahvaljujući Woou i danas je malo passe. I celu stvar realizuje solidno, praveći neo-grindhouse sa punim ubeđenjem. Darabont se nije pretrgao s inentivnošću u scenariju ali sve je ovo u redu, naročito ako imamo u vidu da nije išlo u bioskope već pravo na HBO.


No comments:

Post a Comment