Saturday, May 16, 2020

THE DEADLY GAME

THE DEADLY GAME je BBCjev snimak pozorišne predstave spakovan u formu televizijskog filma, nastao po romanu Friedricha Durrenmatta u adaptacji Jamesa Yaffea. Reditelj George Schaefer je imao bogatu televizijsku karijeru, između ostalog i u zlatno doba televizijske drame koja je u sebi nosila mnogo toga pozorišnog i u klasičnom smislu afirmisala pisce kao ključne autore. Međutim, Schaefer je snimao i filmove u manjoj meri, tako da se može reći da je bio idealan čovek za ovaj posao.

Dekor predstave je u dovoljnoj meri realističan a dramski tekst je polemički tako da se ovaj raskadrirani snimak predstave, sastavljen da izgleda kao film, sasvim solidno mogao zabeležiti u datom ambijentu. Naravno, ovde nema ni govora o estetizaciji koja je dovoljna za veliki ekran ali je sasvim u redu za standarde stare televizijske drame koja je upak snimana u televizijskom a ne pozorišnom dekoru.

George Segal se snalazi sa starom gardom engleskih šmiranata koji su idealni za ovaj tip polemičkog komada o grupi starih pravosudnih autoriteta koji prave mock trials obilčnim ljudima zabave radi.

Na veoma čudan način, iako će HBO kasnije karakterisati visoka produkcija, film look itd. ovde imamo anticipaciju stila na jednom suštinskom nivou - američke zvezde, britanski metod, sjajan tekst.

No comments:

Post a Comment