Sunday, May 3, 2020

DIE LETZTE PARTY DEINES LEBENS

DIE LETZTE PARTY DEINES LEBENS Dominika Hartla je autrijski slasher sniman u Hrvatskoj, o grupi maturanata koji odlaze na letovanje tokom “najdužeg leta” između srednje škole i fakulteta. Na letovanju, kreće da ih progoni misteriozni ubica, ili je to neka sila, ili već nešto.

Dominik Hartl je privukao međunarodnu pažnju svojim prvim film o LEDEHOSEN ZOMBIEjima, i iskreno kada sam gledao taj film nisam očekivao da se u njemu krije reditelj ovog kapaciteta.

Dominik Hartl je ovaj film radio u veoma dobrim produkcionim uslovima za ovu vrstu filma. Rekao bih da u nekoj proporciji teško da bi u Holivudu ovo snimao za veće pare, i u nekim bitnim stvarima se dobro snašao.

Odlično je odabrao i iskoristio hrvatske lokacije, napravio je simpatičnu glumačku podelu koja funkcioniše iako nema faca koje su nam poznate, niti jezik koji govore slušamo svakodnevno u ovoj vrsti filma. Hartl je najslabiji u domenu horor invencije. Rekao bih da je u njoj tek pristojan, međutim, visok nivo realizacije čini da i te scene piju vodu i nadoknade svoju nemaštovitosti.

Na svu sreću, Hartl svoj horor više bazira na buildupu i na posledicama nego na samoj fazi realizacije, i u ovom jako dobro slikanom filmu, uspeva da postigne high gloss kakav viđamo samo u jačim američkim produkcijama, a opet sa dozom old school narativnih fundamenata kojih je sve manje u ovoj Blumhouse eri.

Stoga DIE LETZTE PARTY DEINES LEBENS je osvežavajuće old school slasher sa minimumom blumohose pa i kevinwilliamsovske kontaminacije ortodoksije, i maksimalno koristi svoju vanholivudsku produkcionu okolnost da bi upravo dobacio do holivudskih dometa. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment