Monday, January 14, 2008

TRUCK TURNER

Pogledao sam film TRUCK TURNER Jonathana Kaplana, courtesy of Kunac i moram priznati da sam uživao.

Reč je blaxploitation filmu iz American International produkcije koji se nije izborio za mesto među klasicima čak i kada je blaxploitation doživeo svoj revival. Ja sam se potrudio da pogledam manje-više sve klasike ovog pravca i ni na jednom od spiskova ovaj film nije zauzimao mesto. Jedan od razloga za to je svakako činjenica da je reč o filmu koji je pokušao da spin-offuje u odnosu na SHAFT i da iskoristi popularnost i harizmu Isaac Hayesa koji je radio poznatu temu a u ovom filmu i igra glavnu ulogu.

Međutim, kad je reč o Isaacu zaista se imalo šta eksploatisati pošto on zaista unosi posebnu energiju sa svojom krupnom građom i harizmom i zaista unosi nešto novo pored zvezda kao što su Jim Brown, Richard Roundtree, Fred Williamson ili Jim Kelly. Isaac Hayes u svojoj kombinuje neke od njihovih aduta (meni je lično od svih njih daleko najomiljeniji Jim Brown) ali nudi i nešto svoje, pre svega jedan krajnje nepretenciozan šarm i blagu distancu u odnosu na događanje.

Nasuprot Hayesu imamo odličnog, iako u ovom filmu slabo prisutnog negativca koga igra Yaphet Kotto i koji je zaista fenomenalan, i nosi posebnu energiju ozbiljnog, karakternog glumca. To se možda najbolje vidi u maestralnoj završnici filma u kojoj pred Kottovu smrt, njegovu agoniju pratimo iz POV vizure što je ambiciozan i atipičan rediteljski zahvat.

Film je režirao Jonathan Kaplan, solidan profi koji nije ostvario naročitu karijeru ali jeste snimio nekoliko high profile filmova, i imao sudbinu sličnu onoj Jonathan Demmea, samo bez high profile uspeha. Iako se ni u njegovim najuspelijim holivudskim filmovima ne može govoriti o jasnom rediteljskom rukopisu, pa se on ne vidi na neki naročit način ni u ovom B-filmu, Kaplan ipak vrlo sigurno vodi priču, precizan je u izrazu, odlično koristi lokacije i postiže jako puno na malom budžetu, a već izlizane žanmrovske konvencije uspeva da učini manje iritantnim.

Kao i u svakom blaxploitationu, posebnu draž pružaju razni opskurni krezavi socijalni slučajevi koji glume epizodne likove i ovde ih ima, kao što ima i sjajnih bizarnih dijaloga kao i u svakom pimp blaxploitation filmu. Iako TRUCK TURNER nije tipičan pimp blaxploitation jer je glavni junak lovac na ucene, svi negativci su pimpovi što svemu daje posbnu draž. Tako recimo jedna madam kako bi pokazala da je ugledna poslovna žena kaže "da pičku nije prodavala od petnaeste godine."

U svakom slučaju, iako TRUCK TURNER nije esencijalan blaxploitation pošto u principu ne donosi ništa novo već predstavlja kombinaciju postojećih motiva, i nije za slučajne prolaznike, svakako bih ga preporučio fanovima žanra.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment