Thursday, January 3, 2008

THE FLOCK

Pogledao sam THE FLOCK Andrew Laua, courtesy of Ginger.

Moram priznati da nisam bio neki naročiti fan Lauove hongkonške faze i da nisam baš ukapirao šta tu ima unikatno kod njega što bi ga preporučilo Holivudu, niti da on nudi nešto što tamo nema.

I kada sam pogledao THE FLOCK mislim da se jedini dopunski komplimet može dati Lauu da je dorastao tome da snimi holivudski film i da u tom smislu ima perspektivu u tamošnjim okolnostima. THE FLOCK je dosta hipsterski urađen serial killer flick u kome je prilično jasno kuda stvari idu, jasno se vide šavovi šta je preuzeto iz kog klaska, u rasponu do SILENCE OF THE LAMBS hemije među likovima, preko patine THE PLEDGE do tematike bliske HARDCOREu i 8 MM.

Međutim, Lau to uspeva da sklopi u jednu koherentnu celinu gde film nosi zaista odlična uloga Richard Gerea koji igra nasuprot tipu koji inače igra, i očigledno je sperman da uradi onaj stunt koji je uradio Bruce Willis u 16 BLOCKS a to je da igra starijeg junaka nego što jeste. Štaviše, vidi se da Gere puca od snage i da se obuzdava kako bi igrao matorca.

Sama tema je već potrošena i Lau ne unosi ništa novo, niti scenario oprobanog hack dueta Bauer-Craig (HIGHWAYMEN, ANACONDA) može da prži išta više od bazične zanatske kompetencije, međutim, ovo je serial killer krimić, i on po definiciji uvek biva zabavan ako ga radi dobar reditelj a Lau 8mada je nešto reshootovao Niels Mueler) to svakako jeste.

Lau je maksimalno iskoristio budžet od 35 miliona, kako prijavljuje IMDB mada čim je Elie Samaha umešan u to mogu da sumnjam, i napravio je maksimum. THE FLOCK je lagano bolji od mejnstrim pokušaja ovog tipa kao što su TAKING LIVES, pa čak i PERFECT STRANGER koji sam ja na nekom dementnom nivou čak i voleo zbog tog early 90s rada.

U svakom slučaju THE FLOCK ima makings pravog B-filma koji petenduje na A-ligu, a što je još važnije Lauova egzekucija i fotografija Enrique Chediaka čine da film ima aposlutno major production values.

U maloj ulozi žrtve seksualnog zlostavljanja pojavljuje se Avril Lavigne, i zanimljivo je videti njen faceoff sa Claire Danes, susret starog i novog teen idola. I Avril čak i nije loša u ovoj minijaturi.

U svakom slučaju, THE FLOCK je sasvim OK programmer i potpuno je zreo za relevantnu bioskopsku distribuciju.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment