Sunday, January 13, 2008

DIRTY MARY, CRAZY LARRY

Pogledao sam DIRTY MARY, CRAZY LARRY John Hougha, jedan od kultnih automobilističkih filmova iz sedamdesetih kojim je Tarantino bio inspirisan kada je radio DEATH PROOF i moram priznati da i dalje stojim pri tezi kako je on zaista u svom filmu unapredio taj podžanr i snimio nešto što je vrlo blizu ultimativnom ostvarenju tog tipa.

U ovom konkretnom slučaju reč je o moralno ambivalentnoj priči sa moralizatorskom završnicom o vozaču koji želi da uđe u NASCAR i kako bi skupio novac pljačka pazar iz lokalnog supermarketa a zatim kreće za njim high speed pursuit lokalne policije.

Ekipa koja igra je dobra, Peter Fonda, Susan George (koja liči na Goldie Hawn i film podseća na SUGARLAND EXPRESS) i Adam Roarke igraju pljačkaše a Vic Morrow igra šerifa koji ih juri.

Međutim, umesto na potere, akcenat je stavljen na odnose među likovima koji su zaoštreni i zanimljivi utoliko što su svi begunci i upućeni su jdni na duge iako bi se najradije razdvojili.

Hough uspeva da postigne odličnu atmosferu u pojedinim deonicama, a scena kada helikopter pokušava da izgura autoa sa puta je odlična.

Međutim, isto tako, kao i DEATH PROOF, kao i drugi klasici ovog podžanra, i DIRTY MARY, CRAZY LARRY u suštini nema dovoljno materijala za svojih sat i po trajanja i deluje kao da je na silu razvučen na tu minutažu.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment