Monday, October 8, 2007

REVENGE OF THE NERDS

Danas sam se malo podsetio na REVENGE OF THE NERDS Jeff Kanewa, svakako jednu od ključnih frat gross out komedija u istoriji.

Film se ne drži baš najbolje sad kad je vreme prošlo, međutim, u sebi nosi jasne tendencije koje su baza diferencijeacije između autorske i studio gross out komedije. Naime, za razliku od ANIMAL HOUSEa ili njegovog naslednika OLD SCHOOL, ono što naročito karakteriše REVENGE OF THE NERDS jeste precizna upotreba gross outa za neku vrstu pedagoške funkcije, koja je u ovom konkretnom slučaju vezana za emancipaciju nerdova, za inspirisanje gledalaca da i slabiji mogu da pobede kada se oslone na svoje snage i specifičnosti, što smo recimo nedavno videli i u Steve Pinkovom ACCEPTED.

U tom smislu, iako nije naročito smešan, REVENGE OF TE NERDS nosi u sebi jednu posebnu dozu 80s ezoterije, sve sa numerama stare power pop atrakicje The Rubinoos (koji su nedavno tužili Avril Lavigne da ih je ripovao njen pesmopisac), zatim Michaela Jacksona i super electro skorom Thomasa Newmana.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment