Friday, November 8, 2019

WHITE RIOT

WHITE RIOT Rubike Shah je dokumentarni film o akciji Rock Against Racism koja je spontano nastala u Londonu kada je usled uspona National Fronta i politika koje je zastupao Enoch Powell došlo do porasta nasilja i rasizma. Nekoliko velikih zvezda tog vremena poput Erica Claptona i Roda Stewarta stavili su se na stranu Powellovih zapaljivih izjava i grupa londonskih levičara odgovorila je na to pismom u kom su odlučili da započnu akciju Rock Against Racism.

Ubrzo akcija Rock Against Racism uzima maha a organizatori koncerata okupljaju kako ideološke istomišljenike poput Clasha ili Tom Robinson Band, tako i crne izvođače i one koji su napravili bendove kao reakciju na rasističke izjave tipa Alien Kulture a naročito pokušavaju da pridobiju bendove koje vole simpatizeri National Fronta, recimo Sham 69.

WHITE RIOT se samo dotiče pokušaja National Fronta da kao odgovor na fanzin TempoRARy Hoarding napravi svoj fanzin Punk Front ali ne ulazi dublje u pitanja njihovog pokušaja da nađu svoje bendove koji su bili približni po žanru ali su potpuno suprotni po ideologiji. No, to je tema za neki drugi film.

Film ima logičan kraj u dramskom pogledu na najvećem RAR koncertu kada se Clashu na sceni pridružio pevač Sham 69.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment