Wednesday, November 6, 2019

IL LADRO DI GIORNI

IL LADRO DI GIORNI Guida Lombardija je novi film sa Riccardom scamarciom u ulozi sitnog kriminalca. On se polako specijalizuje za ovakve likove, a oni variraju u pogledu toga koliko im je “zlatno srce”.

IL LADRO DI GIORNI imao je premijeru na festivalu u Rimu i lako bih ga mogao videti rimejkovanog u Americi u formi prestige filma, iako nije reč o art house naslovu.

Glavni junak je sitni kriminalac koji je posle sedam godina izašao iz zatvora zbog slučaja čiji se detalji otkrivaju tokom filma, postepeno. Odlazi po svog sina i vodi ga na izlet, svestan da je dete bolje za sigurnost kriminalca od pištolja.

Sa klincem on prelazi put od otpora/ iskorišćavanja do ljubavi/ razumevanja a usput provodi malog kroz čitav niz malih vatrenih krštenja kroz koja nije očekivao da će proći, odrastajući u srednjeklasnom domaćinstvu svoje tetke.

IL LADRO DI GIORNI ne dobacuje predaleko, ovo definitivno nije novi PERFECT WORLD ali jeste solidna italijanska varijacija sa solidnim odnosom između glavnih junaka, vibrantnim italijanskim lokacijama i dosta neobičnim kriminalnim poduhvatom čije posledice progodne glavnog junaka.

Ne znam koliko je ovo film za festivale i mislim da ga je na program Rima pre plasirala snaga italijanske industrije nego istinski profil filma, ali svakako je reč o solidnom repertoarskom radu koji će odlično prolaziti na televiziji. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment