Wednesday, November 6, 2019

THE ADVENTURES OF PLUTO NASH

THE ADVENTURES OF PLUTO NASH Rona Underwooda je bio jedan od verovatno najdrastičnijih komercijalnih promašaja u karijeri Eddie Murphyja. Dve godine posle THE FIFTH ELEMENT Murphy je želeo da snimi svoju varijatnu tog filma, a ono što smo dobili je mešavina HARLEM NIGHTSa i tog Bessonovog klasika, samo u najslabijoj mogućoj varijanti.

Film je čekao na izlazak u bioskope čitave dve godine. Warner Brothers je imao puno teškoća na ovom filmu i generalno ovo je studio sa kojim Murphy nažalost nije dobro profunkcionisao nikada jer kasnije ni SHOWTIME nije galvanizovao publiku onako kako se očekivalo.

Sukobi sa solidnim profesionalcem Underwoodom, montaža a potom i dosnimavanja pod Murphyjevom rediteljskom palicom na kraju su dali jednoipočasovnu akcionu komediju koja se dešava na Mesecu i nije gotovo nimalo smešna, a u akcionom pogledu iako nije sramotna nije imala šta da traži ne samo u poređenju sa THE FIFTH ELEMENT a naročito ne u post-MATRIX svetu u kome će se na kraju naći u bioskopima.

Brojni scenaristi su radili na scenariju koji na kraju potpisuje Neil Cuthbert i iz ove vizure ono što je namanje jasno jeste kako je film od stotinak miliona dolara koji je kao high concept scenario prodat još 1985.  godine završio ne kao katastrofalni promašaj već kao jedan poprilično low-key film koji deluje pre kao nešto iz radionice Charlesa Banda.

Objašnjenje je verovatno u tome što filmovi postaju iracionalno skupi onda kada uđu u reshootove, ponovna okupljanja ekipe i sl. U slučaju PLUTO NASHa očigledno da su problemi krenuli kada je Murphy krenuo sa samouporavljanjem na setu, što je rezultiralo nemontažibilnim filmom a potom i kad su obavljena dosnimavanja rezultat nije bio mnogo bolji.

Ron Underwood se posle ovog filma nije vratio u prvu blokbaster ligu i ostao je u svetu televizije, snimivši samo par filmova potom.

Iz današnje vizure, zanimljivo je videti Hillary Clinton na novčanicama i Trumpa na bilbordima koji promovišu nekretnine, kao i detalje poput jakne Axela Foleya iz BEVERLY HILLS COP u formi robe koju valja glavni junak.

Eddie Murphz je imao 41 godinu kada je ovaj film izašao i možemo slobodno reći da je prime svoje karijere proveo u jednoj čudnoj amplitudi ispraznih hitova, kretenskih promašaja i ponekog bisera. 

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment